גיוס עולים חדשים

בישראל, חובת הגיוס לצה"ל חלה על כל אזרח ואזרחית המתגוררים בארץ, בהתאם לחוק שירות הביטחון. חוק זה מחייב את כל הצעירים והצעירות, בהגיעם לגיל 18, להתגייס לשירות צבאי. עם זאת, קיימות הקלות והתאמות עבור אוכלוסיות מיוחדות, ביניהן עולים חדשים וחיילים בודדים.

מיהו עולה חדש?

עולה חדש הוא אדם הזכאי לעלות לישראל על פי חוק השבות, אשר הגיע להתגורר בארץ ולא היה בעבר אזרח או תושב ישראל. הגדרה זו כוללת גם קטינים שהוריהם עלו לישראל, וכן מבוגרים שהחליטו להשתקע בארץ. 

האם בכלל יש כמות משמעותית של עולים חדשים לישראל ?

כן, לישראל מצטרפים בכל שנה עשרות אלפי עולים חדשים. מתוכם אלפים רבים של כאלו שלאור עליית משפחתם לישראל הופכים לחייבים בגיוס בהתאם לחוק.

הערה: הנתונים שיובאו בשתי הטבלאות להלן מבוססים על נתונים רשמיים שפורסמו על ידי משרד הקליטה והעלייה.

להלן כמות העולים החדשים לישראל בשנים האחרונות: 

שנה סה"כ עולים חדשים מתוכם גברים מתוכם נשים
2020 21,110 9,958 11,152
2021 27,982 13,292 14,690
2022 74,474 35,664 38,810
2023 46,590 23,002 23,588
2024 32,161 15,191 16,970

 

מה כמות העולים החדשים לישראל בגיל גיוס בשנים האחרונות?

שנה סה"כ עולים חדשים בגיל 18 עד 24 מתוכם גברים מתוכם נשים
2020 3,409 1,509 1,900
2021 3,853 1,724 2,129
2022 6,608 3,299 3,309
2023 5,207 2,593 2,614
2024 4,109 1,807 2,302

 

מה ההבדל בין עולה חדש לבין בן מהגרים?

עולה חדש כפי שהוסבר לעיל. במילים פשוטות-  מי שלא נולד בישראל והגיע להתגורר בישראל בפעם הראשונה. 

בן מהגרים הוא אדם שנולד בישראל להורים שהיגרו לארץ אחרת. הוא עצמו אינו נחשב לעולה חדש שכן הוא אזרח ישראלי מלידה. בני מהגרים הם אזרחים ישראלים מלידה ואינם זכאים להטבות או למעמד המיוחד הניתן לעולים חדשים. ליתר פירוט בנושא בני מהגרים הפניה למאמר שלי באתר בנושא בני מהגרים

האם עולים חדשים מחויבים בגיוס לצה"ל?

כן, עולים חדשים מחויבים בגיוס לצה"ל, בהתאם לגילם, מצבם המשפחתי ומועד עלייתם לישראל. עם זאת, צה"ל מתחשב בצרכי ההסתגלות של העולים ומספק התאמות בהתאם.

חשוב לדעת שכדי לתת לעולה החדש את הזמן הנדרש להסתגל לחיים בישראל בכל ההיבטים ובכלל זה להכרת המדינה והשפה, גיוסו של העולה החדש אמור להיות מתוכנן כך שיתחיל לאחר לפחות שנה מיום הגעת העולה לישראל לראשונה, ובהתאם לגיל ולמצב המשפחתי.

מהו משך השירות הצבאי עבור עולים חדשים?

משך השירות הצבאי של עולים חדשים נקבע בהתאם לגילם בעת העלייה ומצבם המשפחתי. להלן טבלה המסכמת את משכי השירות לעולים שעלו לישראל לאחר 1.6.2020:

גיל בעת העלייה לישראל מצב משפחתי משך שירות לגברים משך שירות לנשים
18-19 רווק, נשוי/ה ללא ילדים 32 חודשים 24 חודשים
20-21 רווק, נשוי/ה ללא ילדים 24 חודשים 24 חודשים
22-27 כל מצב משפחתי התנדבות ל- 18 חודשים התנדבות ל- 18 חודשים
28 ומעלה כל מצב משפחתי פטור משירות פטור משירות

 

** הערה: גברים עם ילד אחד לפחות ונשים נשואות או עם ילדים פטורים משירות צבאי.

האם משך השירות בו חייב עולה חדש קשור בשיבוץ?

קיימים מספר תחומים בהם שיבוץ משפיע על משך השירות:

  • עולים חדשים המתגייסים לתפקידי לחימה וכן המתגייסים למקצועות המוכרים בתקנות סעיף 16א' לחוק, נדרשים להאריך את שירותם ל-24 חודשים בשס"ן (שירות סדיר נוסף) כתנאי לשיבוצם בתפקיד.
  • עולים המבקשים להתנדב ליחידות מובחרות, גדס"רים ופלס"רים הדורשים משך שירות ארוך מהרגיל, יידרשו להאריך את שירותם בשס"ן בהתאם.
  • נשים וגברים בני 28 ומעלה שיבקשו להתנדב – בקשתם תיבחן פרטנית.

האם קיימות תוכניות הכנה לגיוס לצה"ל לעולים?

כן. התוכניות מיועדות לעולים ולמתגייסי חו"ל (מח"ל).  

למי שעלה שנה ומטה לפני הגיוס לצה"ל קיימות מכינות של חודש ימים בתנאי פנימייה לצורך הכנת בני נוער יהודים מהתפוצות לקראת השירות בצה"ל, עולים ומח"ל. התוכניות מיועדות לסייע לעולה החדש בקליטתו בישראל ולהכין אותו לשירות בצה"ל לאור העובדה שגדל בארץ אחרת, עם תרבות, סביבה חברתית, מנטליות ושפה שונות והן מיועדות לתת מענה לחמישה צרכים מרכזיים:

  • חיזוק ושיפור השפה העברית.
  • חיזוק והעמקת ההיכרות עם החברה הישראלית. 
  • חיזוק הזהות היהודית-ציונית.
  • הכרת הארץ ואתרי מורשת.
  • הכנה לקראת הגיוס (פיזית ומנטאלית)

האם עולה חדש יכול ללמוד לימודים אקדמאים טרם גיוסו לצה"ל?

כן.  קיים מסלול עתודת עולים המקנה זכאות לדחיית גיוס. העולים החדשים המעוניינים לרכוש תואר אקדמי לפני שירותם הצבאי, זכאים לבקש דחיית גיוס (דח"ג)  לטובת לימודים אקדמיים. ככלל מדובר על לימודים לתואר ראשון ולאחר ההשלמת הלימודים במסלול העתודה הם מתגייסים. שיבוצם מתבצע לתפקידים השונים במערכת הצבאית. 

האם קיימות זכויות לעולה חדש שעלה לישראל ללא משפחתו?

עולה שעלה ללא משפחתו זכאי להטבות ולזכויות ייחודיות. חלק מההטבות נובעות מעצם ההכרה בו כחייל בודד וחלק אחר מכך שהוא עולה חדש.

מיהו חייל בודד?

חייל בודד הוא חייל המשרת בצה"ל ללא תמיכה משפחתית קרובה בארץ. קטגוריה זו כוללת עולים חדשים שהוריהם נשארו בחו"ל, אזרחים ישראלים ללא קשר עם משפחתם, או מתגייסים מחו"ל שהגיעו לישראל ללא משפחה.

מהן הזכויות וההטבות המיוחדות לחיילים בודדים?

חיילים בודדים זכאים למגוון הטבות וסיוע, ביניהן:

  • מענקי סיוע חודשיים: תוספת למשכורת החודשית. עשויים להיות זכאים למענקים: חיילים בודדים עולים או זכאי תשמ"ש (תשלומי משפחה). 
  • סיוע בדיור: קיימת  אפשרות למגורים בדירות המיועדות לחיילים בודדים, המסופקות על ידי צה"ל והאגודה למען החייל, ללא תשלום שכר דירה או מיסים. בנוסף חייל עולה שהוכר על ידי צה"ל כ"חייל בודד" הנושא בתעודת עולה נפרדת מהוריו, עשוי להיות זכאי לקצבת סיוע בשכר דירה ממשרד הבינוי והשיכון.
  • חופשות מיוחדות: חופשות נוספות במהלך השנה, כולל חופשה מיוחדת לביקור משפחה בחו"ל.
  • סיוע כלכלי נוסף: מענקים והטבות כספיות נוספות ממשרד העלייה והקליטה.

האם חייל עולה חדש מקבל את הזכויות באופן אוטומטי?

יש להגיש בקשות מתאימות. סגלי הת"ש יסייעו לחיילים הבודדים בתהליכי מימוש הזכאויות.

האם קיימת תכנית הכנה לשחרור לחיילים עולים חדשים?

כן. קיימת תכנית בשם "כנפיים" המלווה חיילים עולים חדשים החל בשלב המלש"ב, עבור במהלך השירות, לקראת השחרור מצה"ל וגם במקרי הצורך לאחר השחרור מצה"ל.

הקרן פועלת מטעם הסוכנות היהודית, קרן מיראז', ידידי צה"ל בארה"ב ומשרד הקליטה והעליה במסגרת התוכנית מתקיימות סדנאות הכנה לחיילים בודדים לחיים האזרחיים. הסדנאות מתקיימות כ-3 חודשים לפני השחרור מצה"ל הסדנאות עוסקות בנושאים הבאים:

  • סקירת כלל הזכויות להן זכאי חייל בודד משוחרר מצה"ל וכאזרח.
  • שיחות ייעוץ והכוונה המתמקדות בדיור ושילוב בהשכלה גבוהה.
  • ליווי תעסוקתי – אבחון תעסוקתי, מתן כלים להתקבל לשוק העבודה ופגישות יעוץ מיועץ אישי שעבר מסלול דומה למשך שנתיים מהשחרור. 
  • אימון כלכלי – יעוץ ואימון כלכלי אישי למשך שנתיים לטובת התאקלמות והתנהלות כלכלית מיטבית.

שימו לב: יש צורך בהרשמה מראש לסדנאות.

סיכום:

אלפי עולים חדשים מתגייסים לצה"ל בכל שנה. מטבע הדברים עולים חדשים קיימים צרכים ייחודיים כמי שלא גדלו בישראל. קיימים גופים ממשלתיים, צבאיים ואזרחיים המסייעים לחיילים בודדים בתחומים השונים. 

האם ולמה כדאי להיעזר בעו"ד צבאי בטיפול בחיילים עולים חדשים?

הגשת בקשה כחייל עולה חדש אינה הליך מורכב או מסובך. כפי שראינו קיימים גורמים שונים המסייעים לעולים חדשים ובראשם משרד הקליטה והעליה וסגלי הת"ש. הם  מסייעים לאורך כל הדרך כבר משלב המלש"ב לזכאים. עם זאת, קיימים קריטריונים מסוימים שאי עמידה בהם אינה מאפשרת קבלת הזכויות. במידה והטיפול של סגלי הת"ש או של גורמים מחוץ לצבא לא מסייע בהשגת התוצאה אליה אתם חושבים שאתם זכאים להגיע , הסתייעות בעורך דין צבאי מנוסה ומקצועי המכיר את הנושא, את הקריטריונים ואת הדרך בה המערכות בוחנות את הבקשות יכולה להגדיל את סיכויי ההצלחה במיצוי הזכויות.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תוכן עניינים

גיוס עולים חדשים

שאלות?
מידע נוסף?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אודות המשרד

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.

בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

עקבו אחרינו

phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן