חוק שירות ביטחון, מחיל על כלל אזרחי המדינה מעל גיל 18 חובת גיוס לצה״ל.
הבסיס החוקי לגיוס לצבא נמצא בסעיף 35 לחוק שירות בטחון ובו נקבע כי:
" יוצא-צבא החייב להתייצב לשירות סדיר, רואים אותו, לענין חוק השיפוט הצבאי, תשט"ו-1955, כמי שנמנה עם הכוחות הסדירים של צבא-הגנה לישראל מן הזמן שנקבע בצו להתייצבות; לא התייצב, ללא צידוק מספיק, רואים אותו כאילו באותו זמן עזב את השירות שלא ברשות."
הסמכות לפטור מחובת השירות נתונה לשר הבטחון ולמי שהואצלה לו סמכות מהשר.
כאמור החובה על פי חוק לשרת בצה"ל, חובה שרבים רואים בה זכות, היא אחת מן החובות המרכזיות בחברה הישראלית. למעשה היא החובה הראשונה אותה פוגש האזרח הצעיר בהגיעו לגיל הגיוס. מטבע הדברים לא כל אדם מתאים למסגרת זו. ישנם אנשים המצויים במצבים אישיים, בריאותיים או נפשיים המצדיקים קבלת פטור משירות צבאי, ביוזמתם או ביוזמת הצבא. המחוקק היה ער לכך והגדיר בחוק ובתקנות שונות את הפטור ואת הדרכים לקבלתו. במאמר זה נפרט מעט על הפטור, על התנאים לקבלת פטור משירות צבאי ונענה על שאלות מרכזיות בנושא.
מהו פטור משירות צבאי?
פטור משירות צבאי הוא אישור רשמי הניתן על ידי רשויות הצבא, המאפשר לאדם להשתחרר מהחובה לשירות. הפטור יכול להיות זמני או קבוע, בהתאם לסיבה בגינה ניתן. הסיבות לפטור משתנות וכוללות מצבים רפואיים, נפשיים, אישיים, או דתיים. קבלת הפטור מצריכה תהליך ברור ומסודר הכולל בדיקות, הגשת מסמכים ולעיתים גם דיונים מול ועדות צבאיות.
הבסיס למתן פטור נמצא בסעיף 36 לחוק ובו נקבע כי:
" שר הבטחון רשאי בצו, אם ראה לעשות כן מטעמים הקשורים בהיקף הכוחות הסדירים או כוחות המילואים של צבא-הגנה לישראל, או מטעמים הקשורים בצרכי החינוך, ההתיישבות הבטחונית או המשק הלאומי, או מטעמי משפחה או מטעמים אחרים –
(1) לפטור יוצא-צבא או מיועד לשירות ביטחון שאינו יוצא-צבא מחובת שירות סדיר, או להפחית את תקופת שירותו;
(2) לפטור יוצא-צבא מחובת שירות מילואים לתקופה מסויימת או לחלוטין;
(3) לפי בקשת יוצא-צבא או מיועד לשירות בטחון שאינו יוצא-צבא, לדחות בצו, לתקופה שיקבע בו, את מועד ההתייצבות שנקבע לאותו אדם לפי חוק זה לרישום, לבדיקה רפואית או לשירות בטחון או להמשך שירות זה אם כבר החל בשירות.
חשוב לציין שבמקרים מסוימים רשאי מי שקיבל פטור מחובת השירות בצה"ל להגיש בקשה להתנדבות לשירות בצבא.
מהן הסיבות לפטור משירות ?
כקבוע בחוק קיימות מספר סיבות שבעקבותיהן מיועד לשירות בטחון (מלש"ב) יקבל פטור מהשירות עוד טרם גיוס לצבא.
להלן יובא הסבר תמציתי על הסיבות לפטור משירות בצבא:
- פטור על רקע מצב משפחתי
חובת הגיוס חלה גם על בנות, המשרתות 24 חודשים. לכן, במקרים שמצבן המשפחתי לא מאפשר את גיוסן לצה"ל שאיות לקבל פטור משירות ביטחון. פטור זה ניתן גם במהלך השירות הצבאי, עם זאת, קיימת האפשרות להגשת בקשה להתנדבות.הריון – נערה אשר הרתה זכאית לפטור מחוק שירות הביטחון. לקבלת פטור זה יש לצרף לבקשה מסמכים רפואיים המעידים על ההריון.נישואין – נערה אשר נישאה לבן זוג זכאית לפטור מחוק שירות ביטחון. על הנישואין להיות מאושרים ברבנות. לקבלת הפטור יש לצרף לבקשה תעודת נישואין מהרבנות. - פטור על רקע בריאותי (כולל פטור נפשי)
פרופיל פוסל שירות ( המוכר גם בשם: פטור רפואי) יכול לנבוע מסיבות רפואיות או מסיבות נפשיות ( בריאות הנפש). פטור רפואי ניתן למועמדים או חיילים עם בעיות בריאותיות המונעות מהם לעמוד בדרישות הפיזיות של הצבא. פטור זה ניתן על בסיס חוות דעת רפואיות המפרטות את הבעיות הבריאותיות, כמו בעיות פיזיות (לדוגמה, בעיות עצמות או לב) או פסיכיאטריות (כגון הפרעות נפשיות). פטור רפואי יכול להיות זמני, ואם מצבו של המועמד/חייל משתפר, ייתכן ויתבקש ממנו לשוב לשירות. במקרים חמורים, הפטור יהיה קבוע. - פטור על רקע דתי ( סעיפים 39; 40 לחוק שירות בטחון)
פטור על רקע דתי ניתן בשני מקרים: פטור בגין היות המלש"בית דתייה ופטור על רקע הווי משפחתי דתי של המלש"בית.פטורפטור הווי משפחתי דתי – בכפוף לסעיף 39 לחוק שירות בטחון- מלש"בית אשר טעמים שבהווי המשפחתי-דתי מונעים ממנה לשרת רשאית להגיש תצהיר חתום ע"י עו"ד/דיין בבית דין רבני. את התצהיר נדרש להגיש בצירוף בקשה אישית. הבקשה תבחן בכפוף לתקינות התצהיר בוועדה ייעודית המוסמכת לדון בבקשות אלו.פטור על רקע דתי – בכפוף לסעיף 40 לחוק שירות בטחון מלש"בית אשר טעמים שבהכרה דתית מונעים ממנה לשרת ועומדת בתנאים הבאים:
א. שומרת על כשרות בבית ומחוצה לו.
ב. לא נוסעת בשבת.
רשאית להגיש תצהיר חתום ע"י שופט/דיין בבית דין רבני. את התצהיר עליה להגיש עד 90 ימים לפני מועד הגיוס הראשוני שנקבע לה. - פטור מטעמי מצפון
הנושא נדון בעבר בבית המשפט העליון. פטור זה ניתן לנערים ונערות אשר הוכיחו כי טעמי המצפון שלהם, כמו התנגדות לשימוש בנשק, מונעים מהם לשרת כמו כלל המחויבים לחוק שירות ביטחון. ניתן לפנות ללשכת הגיוס בבקשה לפטור משירות ביטחון מסיבות אלו 90 ימים לפחות לפני מועד הגיוס. על הבקשה לכלול פירוט מנומק של הסיבות המונעות את הגיוס מלווה בתצהיר. לאחר מכן, יזומן/תזומן המבקש/ת לריאיון מקדים והבקשה תועבר לבחינת גורמים מוסמכים. אם תימצא הבקשה מתאימה, יוזמן/תזומן המבקש/ת לוועדה הכוללת בעלי תפקידים שונים במערכת הגיוס, יועץ משפטי ונציג אזרחי. - השתייכות למגזרים שאינם מחויבים בגיוס
ישנן מספר אוכלוסיות לא יהודיות בישראל שעליהן לא חל חוק שירות ביטחון והן אינן מחויבות בגיוס. מדובר בעיקר על בני מיעוטים מוסלמים. עם זאת, בני מיעוטים יכולים להגיש בקשת התנדבות לשירות צבאי. - עולים חדשים
גברים – עולים חדשים רווקים ונשואים בגילאי 22-27 לא מחויבים בגיוס, אך יכולים להגיש בקשת התנדבות לשירות מינימלי של 18 חודשים. בנוסף, גם גברים עולים עם ילד אחד לפחות פטורים משירות. נשים – עולות חדשות בגילאים 22-27 רשאיות להגיש בקשת התנדבות לשירות מינימלי של 18 חודשים. כמו כן, נשים נשואות או בעלות ילד אחד לפחות פטורות משירות. מעל גיל 28 ניתן להגיש בקשה חריגה להתנדבות.
מהם סוגי הפטור הקיימים?
להלן סקירה של סוגי הפטור הקיימים משירות צבאי:
- פטור מלא משירות צבאי
פטור מלא משירות צבאי הוא הפטור המוחלט, שבו אדם משוחרר לחלוטין משירות צבאי ואין דרישה שיחזור לשירות בעתיד. פטור מלא יכול להינתן ממספר סיבות, כמו בעיות רפואיות קשות, סיבות דתיות או אידיאולוגיות, או על רקע אישי כגון מצוקה משפחתית. במקרים מסוימים, פטור זה ניתן גם לעולים חדשים שמגיעים לישראל בגיל מאוחר או לאנשים שאין להם יכולת לשרת בשל מצבם הבריאותי. בהקשר זה חשוב לציין שלאור הגידול בצרכי כוח אדם בצה"ל בעקבות מלחמת חרבות ברזל, החל הצבא ליזום החזרה למערך המילואים של חיילי מילואים שפוטרו משירות בטחון בעבר.
- פטור זמני
פטור זמני מוענק למועמדים שמצבם מצריך מהם הפסקה זמנית מהשירות הצבאי, אך יש אפשרות שיחזרו לשירות לאחר תקופה מסוימת. לדוגמה, אדם יכול לקבל פטור זמני אם הוא נמצא במצב רפואי לא יציב או אם יש לו סיבות אישיות שדורשות הפסקה בשירות, כמו לימודים או טיפול במצב משפחתי. פטור זמני מחייב בחינה מחודשת לאחר תקופה מסוימת כדי לקבוע אם מקבל הפטור הזמני יכול לשוב לשירות.
- דחיית שירות
דחיית שירות אינה פטור, אלא רק דחיית התחלת השירות הצבאי לזמן מאוחר יותר. דחיית שירות ניתנת בנסיבות שונות כמו למשל אנשים המסיימים לימודים אקדמיים, נשים בהיריון, או לאנשים עם מצבים רפואיים ברמת חומרה שמצד אחד מחייבת טיפול מסוים לפני תחילת השירות ומצד שני מאפשרת לאדם לבצע שירות צבאי בתום הטיפול. דחיית השירות יכולה להינתן לתקופה של כמה חודשים ויכולה גם להינתן לשנים, והחייל.ת יתחילו את שירותו לאחר שתוקף הדחייה יפוג.
מהם התנאים לקבלת פטור משירות צבאי?
מטבע הדברים לשם מימוש החוק נקבעו תקנות והליכים שונים המיועדים לכך שהפטור יינתן אך ורק למי שבאמת עונה על אחד או יותר מהטעמים הקבועים בחוק ובהתאם לכך, כדי לקבל פטור מהצבא קיים תהליך מוסדר הכולל בדיקות, הגשת מסמכים, עמידה בפני וועדות שונות ראיונות ועוד.
כמו שצוין, קיימים מספר קריטריונים שיכולים להצדיק פטור משירות צבאי. אחד הקריטריונים הבולטים הוא מצב רפואי. אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, נכות או בעיות רפואיות חמורות, זכאים לעיתים קרובות לפטור רפואי. נוסף על כך, קיימת אפשרות לפטור נפשי, הניתן למי שמתמודד עם הפרעות נפשיות משמעותיות המונעות ממנו לתפקד במסגרת הצבאית.
קריטריון נוסף הוא פטור מטעמים אישיים או משפחתיים. לדוגמה, מי שמטפל באדם קרוב שסובל ממחלה קשה, עשוי להגיש בקשה לפטור. גם נסיבות כלכליות קשות עשויות לעיתים להצדיק פטור, כאשר הן משפיעות ישירות על יכולת המועמד להתגייס.
איך מגישים בקשה לפטור משירות צבאי?
תהליך הגשת הבקשה לפטור משירות צבאי מתחיל באיסוף כל המסמכים הנדרשים. חשוב להגיש את כל האישורים הרלוונטיים לפטור. לדוגמא- בפטור על רקע רפואי – כל המסמכים הרפואיים, תיעוד מקצועי, מכתבים התומכים בסיבה המבוקשת. לאחר מכן, יש לפנות ללשכת הגיוס ולהגיש את הבקשה. במקרים רבים, תתקיים פגישה עם רופא צבאי, או עם ועדה מקצועית בהתאם לסיבת הפטור הרלוונטית, לבחינת המקרה.
אילו קבוצות אוכלוסייה זכאיות לפטור משירות צבאי?
כאמור, קיימות מספר קבוצות אוכלוסייה המוכרות כזכאיות לפטור משירות צבאי. נשים נשואות או אימהות יכולות לקבל פטור משירות צבאי, זאת מתוך הבנה כי תפקידן במשפחה דורש זמן ומחויבות רבה. כמו כן, קיימת אפשרות לפטור לעולים חדשים, במיוחד אם הם לא עברו את גיל 21. חלק מהסטודנטים יכולים להיבחר לקבלת פטור זמני או דחיית שירות עד סיום לימודיהם. בנוסף, אנשים עם ליקויים בריאותיים חמורים או מחלות נפשיות עשויים לקבל פטור, בתנאי שהתנאים הבריאותיים לא מאפשרים להם לבצע את השירות הצבאי.
בנוסף, ישנם מקרים של פטור הניתנים על רקע דתי או אידיאולוגי. חשוב לציין שבימים אלו עולה על סדר היום הציבורי בעוצמה רבה שאלת גיוס החרדים, בעקבות צרכי כוח האדם הגדולים של צה"ל לאור מלחמת "חרבות ברזל".
כיצד נקבע אם אדם זכאי לפטור משירות צבאי על בסיס רפואי?
ההכרעה אם אדם זכאי לפטור משירות צבאי על בסיס רפואי מתבצעת לאחר בדיקה רפואית מקיפה שמבצעת וועדה רפואית צבאית. וועדה זו מורכבת מרופאים צבאיים המעריכים את מצבו הבריאותי של המועמד, תוך בחינה של היסטוריית מחלות, בעיות פיזיות או נפשיות שעלולות למנוע ממנו לשרת בצה"ל. במקרים רבים, על המועמד להציג מסמכים רפואיים מתעדכנים ולקבל חוות דעת רפואית עצמאית שתומכת בטענותיו.
אם המצב הרפואי מצביע על כך שהאדם לא יכול לעמוד בדרישות הפיזיות או הנפשיות של השירות הצבאי, הוא עשוי לקבל פטור. עם זאת, ישנם מקרים שבהם אדם עשוי לקבל דחיית שירות או פטור חלקי, לדוגמה אם מדובר בבעיה רפואית שניתן לטפל בה עם הזמן. כמו כן, אדם המעוניין לערער על החלטת הוועדה הרפואית יכול להגיש בקשה לערעור ולהיבדק מחדש על ידי רופאים אחרים.
האם יש אפשרות לערער על החלטת הפטור משירות צבאי?
בהחלט יש אפשרות לערער על החלטת הפטור משירות צבאי. אם למועמד השגות על ההחלטה שניתנה לו על ידי הוועדה הרפואית או כל וועדה אחרת, הוא יכול להגיש ערעור לצה"ל. הערעור נעשה בדרך כלל באמצעות פנייה לוועדה גבוהה יותר בה תיבחן מחדש עמדת הוועדה המקורית. הערעור צריך להיות מגובה במסמכים נוספים, חוות דעת רפואיות או עדויות שיכולות לשפוך אור על המקרה.
אם הערעור בתוך הצבא נדחה, יש אפשרות לפנות לבית המשפט לעניינים מינהליים, שם יבחן השופט את הטענות ויקבע אם החלטת הצבא הייתה מוצדקת. בתהליך זה, למועמד יש את הזכות להציג את עמדתו בפני בית המשפט, שיבחן את החוקים והתקנות הרלוונטיים למקרה, ויוכל להורות על שינוי ההחלטה או קביעת תנאים נוספים.
מה ההבדל בין פטור משירות צבאי לפטור זמני או דחיית שירות?
ההבדל העיקרי בין פטור משירות צבאי לפטור זמני או דחיית שירות טמון במעמד הפטור עצמו. פטור משירות צבאי הוא פטור מוחלט, בו אדם משוחרר מכל שירות צבאי לכל החיים, למעט במקרים חריגים שבהם הפטור עשוי להיבחן מחדש. דוגמה מאד חריגה ולא שגרתית אנו חווים בימים אלו ממש, עת צה"ל קורא לשירות חיילי מילואים שיצאו לפטור בשל צורכי כוח האדם לאור מלחמת "חרבות ברזל".
לעומת זאת פטור זמני או דחיית שירות ניתנים לעיתים קרובות למי שהשירות הצבאי נדחה לשנה או יותר, אך בסופו של דבר, ההנחה היא שהמועמד/חייל יתחיל/יחזור לשירות בצה"ל בשלב מאוחר יותר. דחיית שירות ניתנת לרוב בשל סיבות לימודיות או רפואיות, והיא בהגדרה מלכתחילה לא פטור. פטור זמני נובע בעיקר מצורך אישי או משפחתי, ויכול להיות מותנה בכך שהמלש"ב/חייל יתחיל/יחזור לשירות בשלב מאוחר יותר.
מהו תהליך קבלת פטור משירות צבאי מסיבות דתיות או אידיאולוגיות?
תהליך קבלת פטור משירות צבאי מסיבות דתיות או אידיאולוגיות כולל הגשת בקשה רשמית על ידי המועמד.ת, אשר מסביר.ה את הסיבות להתנגדותו לשירות בצה"ל. להבדיל מפטור הנשים המוסדר בחוק, שרות הגברים החרדים נמצא בימים אלו בעין הסערה וקשה להעריך את תוצאות הסערה סביב גיוס החרדים לצה"ל.
מועמדים עם מניעים אידיאולוגיים או פוליטיים עשויים להגיש בקשה לפטור תוך הצגת עמדותיהם כלפי השירות הצבאי. במקרים כאלו, הוועדה הצבאית תשקול את המניע ותחליט אם להעניק פטור. תהליך זה עשוי לכלול ראיונות נוספים, והחלטות רבות מתקבלות על בסיס הוכחות מוצגות, עדויות או ראיות אחרות.
האם קבלת פטור משירות צבאי משפיעה על החיים האזרחיים?
שאלה חשובה שעולה לעיתים קרובות היא האם פטור משירות צבאי עלול להשפיע על העתיד. בפועל, נכון להיום, הפטור אינו מהווה מכשול משמעותי במרבית המקרים. חשוב להיות מודעים לכך שבמקרים מסוימים, כגון עבודה במשרות ביטחוניות מסוימות או במגזר הציבורי, עלול לעלות צורך במתן הסבר על נסיבות הפטור. נקודה חשובה נוספת שראויה לציון היא שאין יכולת לדעת בשלב זה מה יהיו, אם בכלל, השלכות מלחמת חרבות ברזל בהיבט תגמול המשרתים ו/או מניעת זכויות ממי שאינו משרת בצה"ל.
אילו זכויות קיימות כיום לאחר קבלת פטור משירות צבאי?
חשוב לזכור שהנחת היסוד היא שמי שמקבל פטור הוא מי שזכאי לו בגין מצב ייחודי. לפיכך, מי שמקבל פטור משירות צבאי יכול להיות זכאי למספר זכויות חשובות. אחת הזכויות המרכזיות היא האפשרות לפנות למסלולים אזרחיים שאינם קשורים לשירות הצבאי. נוסף לכך, זכאים מקבלי הפטור להגיש בקשות למענקים מסוימים או לקבל תמיכה מהמוסדות הרלוונטיים, במידה והפטור ניתן עקב מצב רפואי או נפשי.
מדוע מומלץ לבחור בעו"ד בני דור?
אם אתם מאמינים שאתם אמורים להיות פטורים משירות בצה"ל, ואתם זקוקים לייעוץ משפטי מקצועי כדי לבחון את זכאותכם לפטור, אני עו"ד בני דור כאן כדי לעזור, עם ניסיון רב בתחום, הבנה מעמיקה של המערכת הצבאית ויכולת לנתח את המצב המשפטי בו אתם נמצאים. במידה ואכן קיימת הצדקה לפטור- אני כאן כדי ללוות אתכם בכל שלב בתהליך ולהבטיח שהמקרה שלכם יטופל בצורה המקצועית ביותר. אני אדע להציג את המקרה בצורה משכנעת, ואעשה כל שביכולתי כדי להשיג עבורכם את הפטור לו אתם זכאים במהירות וביעילות. פנו אלי עכשיו לייעוץ אישי ומותאם לצרכים שלכם.