הגדלת העומס על הלוחמים בסדיר ובמילואים

לאחרונה גוברת ההערכה בצה"ל שהעומס בשנים הבאות על לוחמי הסדיר יגבר והם כמעט לא יראו בית. בהערכות שונות מפי גורמים שונים מדברים כבר בקול רם על הנטל שיילך ויגבר הן על מערך הסדיר והן על מערך המילואים. 

מהו הרקע להערכה על העומס הצפוי על הלוחמים בסדיר ובמילואים?

לאחר אירועי ה-7 באוקטובר, צה"ל מתמודד עם מציאות ביטחונית חדשה ומאתגרת. העומס המבצעי גבר, ולוחמי הסדיר נדרשים למאמץ מתמשך בגזרות שונות, מה שמוביל לשחיקה פיזית ונפשית. 

כיצד צה"ל מתמודד עם העומס על לוחמי הסדיר?

במטרה להקל על העומס, צה"ל פועל להרחבת מערך המילואים. הוקמה אוגדת מילואים חדשה בשם "דוד", המתבססת על מתנדבים בני 38 עד 58, שתתמקד במשימות הגנה ותסייע בהפחתת העומס על לוחמי הסדיר. ראו הרחבה במאמר : חזרה לשירות מילואים ביוזמת צהל למי שפוטר בעבר וכן במאמר חזרה לשירות מילואים לאחר קבלת פטור

האם ישנם צעדים נוספים להקלה על העומס?

כן, צה"ל שוקל להאריך את משך השירות הסדיר לגברים ל-36 חודשים, במטרה להגדיל את הסד"כ המבצעי ולהפחית את העומס על הלוחמים. עם זאת, הצעה זו מעוררת ביקורת מצד משפחות הלוחמים, החוששות מהגברת השחיקה והעומס על בניהם. יש לציין שבשלב זה מוארך שירות החובה בפועל באמצעות תקנות וצווים. עוד בהקשר זה חשוב לזכור שבסקריה שנתן ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם בצה"ל, תת אלוף שי טייב הוא ציין שהארכת משך השירות בסדיר ל-36 חודשים אינה נותנת מענה מספיק לצרכי צה"ל וכי היא נותנת מענה רק ל כ-2,500 חיילים במצבת הלוחמים של צה"ל, רחוק מאד מצרכי הבטחון הנגזרים מהאיומים.

כיצד העומס משפיע על בריאותם הנפשית של הלוחמים?

החשיפה המתמשכת ללחימה ולתנאים קשים מובילה לשחיקה נפשית בקרב הלוחמים. אלפי חיילים פנו לקבלת סיוע נפשי, והצפי הוא שמספר הפניות יגדל עם הזמן. 

מהן ההשלכות האפשריות של העומס המתמשך על חיילי הסדיר?

חיילי סדיר- העומס המתמשך עלול להוביל לשחיקה מוגברת, ירידה במורל ובמוטיבציה, ואף לפגוע ביכולת המבצעית של צה"ל. לכן, נדרשים צעדים משמעותיים להקלה על הלוחמים, הן ברמה המבצעית והן ברמה האישית.

הגדלת העומס על החיילים בסדיר

ומה ההשלכות על חיילי המילואים?

לפי הערכות צה"ל, לוחמי המילואים יידרשו לשרת לפחות 100 ימים במהלך שנת 2025, כלומר כחודש וחצי עד חודשיים של שירות מילואים בכל ארבעה חודשים בממוצע. הסיבה לכך היא השחיקה הגוברת והשימוש המתרחב באנשי המילואים, הצפוי להימשך גם עמוק לתוך שנת 2025. 

מהן המשימות החדשות המיועדות לחיילי המילואים?

כחלק מלקחי המלחמה, צה"ל החליט על הקמת חמש חטיבות מילואים חדשות, המכונות חטיבות "דוד". מטרתן לבצע משימות הגנה בגבולות השונים בהתאם לצורך המבצעי. ההחלטה התקבלה לאחר עבודת מטה שבחנה את הצרכים המבצעיים, בהתאם לתכנון בניין הכוח של הצבא, ובראי לקחי המלחמה והערכת המצב. 

כיצד מתמודד צה"ל עם עומס השירות על חיילי המילואים?

במטרה להקל על השחיקה, צה"ל מתכנן לצמצם את היקף ימי התעסוקה המבצעית של גדודי המילואים מ-20 שבועות בממוצע ללוחם לתשעה שבועות. ההחלטה התקבלה לאחר סיכום גרף התעסוקה המבצעית לשנת 2025 בחטיבת המבצעים. כמו כן, הוחלט שהתעסוקה המבצעית תתבצע בפעימה אחת ולא מפוצלת, כדי לא להקשות עוד יותר על המילואימניקים. 

האם ישנן הטבות כלכליות לחיילי המילואים?

הממשלה אישרה חבילת סיוע בגובה 6 מיליארד שקלים למילואימניקים. החבילה כוללת מענקים בסך 3,900-800 שקלים, כאשר לוחמים יקבלו מענק בשיעור של 130 שקלים ליום, ואילו חיילי מילואים בתפקידים עורפיים יקבלו מענק מופחת של 30 שקלים ליום. בנוסף, ישנם מענקים על כמות ימי מילואים: 266 שקלים עבור כל 10 ימים למשרתים ביחידות עורפיות ו-466 שקלים למשרתים במערך הלוחם, החל מהיום ה-30 ולמי שביצע לפחות 40 ימי שירות מילואים פעיל בצו 8 במלחמה.

 מה עמדת הרמטכ"ל על הנטל?

הרמטכ"ל היוצא, רב-אלוף הרצי הלוי, הביע דאגה מהעומס המוטל על לוחמי הסדיר והמילואים. בדיון שהתקיים באוקטובר 2024, הוא הנחה את אגף כוח האדם והגופים הרלוונטיים לנקוט בפעולות להקטנת העומס, ואמר: "הדבר הכי דחוף כעת הוא להקל מהעומס על המילואים בשנת 2025". 

הרמטכ"ל היוצא הדגיש את הצורך בהגדלת צה"ל הן בסדיר והן במילואים, וציין את החשיבות בגיוס חרדים ולוחמים בגילאים מבוגרים. בביקור בצפון טרם סיום תפקידו, הוא אמר: "צה"ל צריך להיות גדול יותר גם בסדיר וגם במילואים". 

גם הרמטכ"ל הנכנס רב אלוף אייל זמיר שממעט להתבטא לתקשורת מאז כניסתו לתפקיד אמר בנאומו הראשון לאחר המינוי, ציין זמיר כי "2025 תמשיך להיות שנת לחימה", והדגיש את הצורך בהיערכות מתאימה של צה"ל למצב זה. מאמירות של רב אלוף זמיר בעבר ניתן ללמוד כי הוא מתכנן לבצע רפורמות בכוח האדם בצה"ל, כולל הארכת שירות החובה וחיזוק מערך המילואים, במטרה להתמודד עם האתגרים הנוכחיים.

סיכום

המציאות הביטחונית הנוכחית מציבה אתגרים משמעותיים בפני לוחמי הסדיר, הנדרשים להתמודד עם עומס מבצעי כבד ושחיקה מתמשכת. צה"ל פועל להרחבת מערך המילואים ולשקול הארכת השירות הסדיר, אך חשוב להמשיך ולבחון דרכים נוספות להקלה על הלוחמים, תוך מתן דגש על בריאותם הפיזית והנפשית. ניתן לפנות לעו"ד בני דור לעזרה נוספת בנושא.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תוכן עניינים

הגדלת העומס על חיילי הסדיר והמילואים

שאלות?
מידע נוסף?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אודות המשרד

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.

בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

עקבו אחרינו

phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן