לאורך כל שנות שירותי בצה"ל הייתי אחראי על טיפול באדם. כקצין שלישות (המוכר כיום בשם קצין משאבי אנוש) היו סגלי הטיפול בתנאי השירות- קצינות ומשקיות הת"ש תחת פיקודי הישיר. בתפישתי שלא השתנתה גם כיום, כהורה לחיילות בשירות חובה, אני מאמין שהמפקד הוא האחראי על הטיפול בחיילי ובחיילות שביחידה עליה הוא מפקד. תפקיד סגלי משאבי האנוש והת"ש הוא לסייע למפקד לממש את אחריותו בתחום הטיפול באדם. במאמר זה אנסה לשפוך מעט אור על התחום החשוב כל כך- ת"ש בצה"ל. הדברים נכונים לגברים ולנשים, וכתובים למען הנוחות בלשון זכר.
למה בכלל הצבא מטפל בבעיות ת"ש של חיילים?
הצבא מגייס לשורותיו כל בן וכל בת 18 מתוקף חוק שירות הבטחון.
קיימים הבדלים גדולים מאד ברקע האישי/משפחתי ממנו מגיעים חיילי צה"ל. הצבא רואה בטיפול בסביבתו ובבעיותיו מבית חלק בלתי נפרד מהאחריות שלו כלפי מי שמשרת בשורותיו.
הדבר נובע בראש ובראשונה מההבנה שכדי שחייל יתפקד בצורה טובה בשירותו הצבאי, חשוב שלא יהיו בעיות אישיות שקשורות בו או במשפחתו העלולות להפריע לו לתפקד בצבא. קיימים ערכים נוספים שבאים לביטוי בטיפול הת"ש בחייל, אולם בראש ובראשונה מדובר בדאגה לכך שהחייל יוכל לשרת בצבא בראש שקט.
איך הצבא יודע למי יש בעיות ת"ש?
איבחון בעיות הת"ש מתחיל כבר בשלב המלש"ב, אך כיוון שמדובר בנושאים דינמיים המשתנים כל הזמן הטיפול בחייל ובמשפחתו נמשך ויכול כמובן להתחיל בכל שלב בו החייל נמצא: מלש"ב/ חובה/קבע ומילואים.
מהו הטיפול המבוצע בלשכות הגיוס?
מש"קיות תנאי השירות בלשכות הגיוס נותנות מענה משלב הצו הראשון ועד ליום הגיוס. הטיפול יכול להתחיל ביוזמת הפרט או ביוזמת המערכת הצבאית במקרים בהם ידוע לה על בעיות המחייבות בחינה וטיפול, או במקרים בהם עולה חשש בקרב סגלי לשכת הגיוס בשאלת קיום בעיות ת"ש לא מוכרות או מדווחות בתהליכי הצו הראשון .
איך מתבצעת פנייה למיטב בנוגע לת"ש?
פניה למדור פרט במיטב יכולה להתבצע בדרכים הבאות: פניית המלש"ב/ פנייה של בני משפחה / פניה של יועצת בית ספר או מחנכת דרך אתר "מתגייסים" או פניה באמצעות הפייסבוק של מיטב.
מתי אני יכול לפנות לצבא בנוגע לבעיות ת"ש שלי?
ניתן לפנות לצבא באמצעות מיטב חודשים רבים לפני מועד גיוסך, כ-8 חודשים לפני הגיוס ייפתח באזור האישי שלך באתר "מתגייסים" לינק למילוי שאלון ת"ש.
בהמשך לתשובותיך – וככל שיש לכך הצדקה- תקבל זימון לראיון מול מש"קית תנאי שירות.
שימו לב – ככלל, השאלון ייסגר באתר 30 ימים לפני מועד גיוסך.
מי מוזמן לראיון מול מש"קית תנאי שירות?
- מי שעלה לבדו ארצה או מי שאינו בקשר עם הוריו הגרים בארץ.
- מי שמציג בעיה כלכלית או בעיה רפואית/נפשית של בן משפחה קרוב מדרגה ראשונה אשר עשויה להשפיע על השיבוץ.
- מי שהתקבלו לגביו פניות מגורם כלשהו מהגורמים המוזכרים לעיל המהוות "אינדיקציה" שקיים סיכוי שיש לו בעיות ת"ש.
מהם סוגי הבקשות המטופלות בתחום הת"ש?
ככלל ניתן לומר שקיימים שני סוגי בקשות:
- בקשות המשפיעות על השיבוץ.
- בקשות המקנות תמיכה וסיוע אבל אין להן השפעה על השיבוץ.
מהן בעיות ת"ש המשפיעות על השיבוץ?
ככלל- מדובר בבעיות ת"ש המזכות את החייל בהקלות המכונות הת"ש. הת"ש מסומן במספרים המשקפים כעקרון את מספר הלילות להם זכאי המקבל את ההת"ש ללון בבית. (הת"ש 3 = 3 לינות בית בשבוע, הת"ש 5 = 5 לינות בית בשבוע, הת"ש 7 = 7 לינות בית בשבוע).
(לשים כאן לינק למאמר על הת"ש שכבר קיים תחת לשונית סיוע משפטי מלש"ב/סדיר מילואים)
להלן פירוט:
- הת"ש בגין מצב רפואי של קרוב משפחה:
מטרת ההקלות היא לסייע למשפחת החייל במקרים בהם קיימת בעיה רפואית של קרוב מדרגה ראשונה ואין גורמי תמיכה נוספים היכולים לסייע ולמוך באותו בן משפחה. חשוב לציין שנדרש שייקבע כי התמיכה הינה הכרחית עפ"י המלצת גורמי הרפואה ובריאות הנפש. המבקש יתבקש להציג אישורים רלוונטיים לתמיכה בבקשה:
- מסמך רפואי חתום ע"י רופא משפחה – הטופס כולל כתב ויתור סודיות – חובה.
- מכתב אישי של המלש"ב – חובה.
- מכתב אישי של ההורה אשר מסביר מה הצורך בסיוע יומיומי, בדגש על המלש"ב ובהתייחס לשאלה במה הוא היחיד שיכול לסייע להבדיל מיכולתם של יתר בני המשפחה, החיים בבית ושאינם חיים בו.
- בקשה להקלות בתנאי שירות מטעמים כלכליים:
מוגשת במקרים חריגים בהם המלש"ב מסייע באופן קבוע ושוטף בתחזוקת הבית. המבקש יתבקש להציג את האישורים הבאים:
- דף פירוט חשבון בנק (עובר ושב) של ההורים + של המלש"ב.
- תלושי שכר של ההורים + של המלש"ב. (או של אשתו ככל ומדובר בחייל נשוי)
- אישור על קיומם של חובות במידה שיש.
- מכתב אישי המפרט את הצורך הכלכלי בסיוע, שעות העבודה של המלש"ב ורקע כלכלי נוסף.
- מצבים המזכים בהת"ש 3 בהם אין צורך בהצגת אישורים:
- בעת פטירת קרוב מדרגה ראשונה – עד 5 שנים לפני מועד הגיוס.
- בן למשפחה שכולה או נפגע פעולות איבה.
**שימו לב:
- ככלל- אם נקבע שאתם זכאים להטבת ת"ש-ההטבה ניתנת מהגיוס עד מועד השחרור.
- ניתן לחתום ויתור בהקלות הת"ש על הזכאות בכל שלב בשירות.
מהן בעיות ת"ש המזכות בסיוע ואינן משפיעות על השיבוץ
ככלל- מדובר בבעיות ת"ש המזכות את החייל בתמיכה, לרוב כספית, כדי לאפשר לו ולמשפחתו בטחון קיום מינימלי בעת שירותו של החייל בשירות החובה.
מהם תשלומי משפחה (תשמ"ש) ?
תשמ"ש מקנה תשלום קבוע למשפחת החייל הזכאי. התשלום מבוצע למשפחת החייל (הורים או אישה במידה והחייל נשוי/גרוש עם ילד). הזכאות נקבעת בהתאם לחוקי המדינה והכנסות המשפחה. הבקשה יכולה להיות מוגשת בכל שלב (הן בשלב המלש"ב והן בשירות חובה). כעקרון מדובר בתשלום שמשולם עבור הורים אשר הכנסתם מקצבת הבטחת הכנסה בלבד, או לחייל נשוי/גרוש + ילד.
כיצד משולמים תשלומי המשפחה (תשמ"ש)?
זכאי תשמ"ש מקבלים סכום כספי קבוע נכנס לחשבון הבנק של משפחת החייל בכל חודש. סכום זה מיועד להבטיח קיום מינימאלי של המשפחה. הכנסת המשפחה מחושבת בהתאם לתקרות ביטוח לאומי השונות.
איך מגישים בקשת תשמ"ש?
הבקשה מוגשת לגורמי הת"ש בשלב המלש"ב או במהלך שרות החובה. המבקש יתבקש להציג אישורים רלוונטיים לתמיכה בבקשה:
- צילום תעודת זהות + ספח ילדים של ההורים.
- שיערוך כללי של ההורים, ובכלל זה יש להציג: דף פירוט חשבון בנק- עובר ושב של ההורים, פירוט כרטיס אשראי של ההורים, תלושי שכר של ההורים/קצבאות ביטוח לאומי.
- במידה שיש רכב – יש להציג צילום רישיון רכב ושווי הרכב המוערך.
מהו מענק הסתגלות ?
מענק הסתגלות הוא מענה כלכלי חודשי זמני וקצר מועד הניתן לחייל בחודשים הראשונים לאחר גיוסו לצה"ל. המענק מיועד לתת תמיכה למשפחת המתגייס שלה קושי כלכלי. בדרך כלל מדובר על משפחות ש הכנסתם נמוכה מהתקרה שנקבעה ובהתאם להרכב המשפחתי. ככלל ההטבה תינתן ל- 3 חודשים החל מיום הגיוס והיא עומדת על כמה מאות שקלים לחודש.
מי מוגדר כחייל בודד?
הכרה כחייל בודד ניתנת לחייל העונה לאחד או יותר מהבאים:
- הוריו מתגוררים באופן קבוע בחו"ל והוא עלה ארצה בלעדיהם.
- הוריו היגרו לחוץ לארץ.
- הוריו נמצאים בשליחות מחוץ לארץ.
- אינו נמצא בקשר עם הוריו והם אינם מהווים עבורו בסיס משפחתי תומך.
- הורי המלש"ב נפטרו.
מה מקנה מעמד של חייל בודד?
לחייל בודד יש זכאויות כספיות החל מיום גיוסו לצה"ל. הזכאויות הן בכסף ובשווה כסף כמו למשל סיוע בדיור.
מי זכאי לסידורי הלנה מטעמי פרט?
כאמור חייל בודד זכאי ככלל לסיוע בפתרון הלנה, אולם קיימים מצבים בהם גם חייל שאינו עונה על ההגדרה של חייל בודד יכול לקבל הכרה כזכאי לסיוע בהלנה, בדרך כלל במצבים בהם החייל אינו יכול לגור בבית הוריו מסיבות שונות, לרבות מצבים בהם החייל אינו בקשר עם הוריו.
פתרון הדיור יכול להיות בבית החייל או במתקני קרן ליב"י- האגודה למען החייל המיועדים לכך.
קיימים מצבים בהם זכאי סיוע בדיור זכאים גם לסיוע ותמיכה נוספים.
האם אוכל להגיש בקשת ת"ש גם לאחר הגיוס?
מומלץ כמובן לפנות בבעיות מוקדם ככל הניתן ואם אפשר- בשלב המלש"ב. פניה מוקדמת תאפשר לך לקבל מענה לצרכייך המיוחדים מיד בגיוסך לצה"ל, וכפי שצוין לעיל- יש מצבים בהם הכרה בבעיות הת"ש גוררת גם הקלות בשיבוץ.
כמובן שניתן גם לאחר הגיוס לפנות למפקדים ולגורמי הת"ש. מטבע הדברים קיימים מצבים בהם חייל התגייס ללא בעיות ת"ש והן התעוררו רק בעת שירותו בצבא. יצויין שלמפקדים ולגורמי המקצוע ( משאבי אנוש ובכללם סגלי הת"ש ביחידות קיימים מגוון של מענים לצרכי פרט ובכלל זה חופשות מיוחדות, היתר עבודה פרטית, סיוע כלכלי חד פעמי או שוטף ועוד.
לסיכום:
צה"ל מכיר בחשיבות מתן מענה לצרכי הפרט של המשרתים בו. המענה ניתן בהתאם לצרכי המשפחה והחייל המשרת, והוא מיועד לאפשר לחייל לשרת בשקט ובידעיה שלמשפחתו קיימים תנאי המחיה המינימליים שאם לא יתקיימו יתקשה החייל לשרת בצבא. סגלי הת"ש מיומנים ויודעים כיצד לתת מענה לצרכי החייל, החל משלב המלש"ב ולאורך כל שירותו הסדיר. כדי לממש את הזכאות על החייל להגיש בקשה מתאימה ולתמוך אותה במסמכים רלוונטיים.
האם ולמה כדאי להיעזר בעו"ד צבאי בבקשות ת"ש?
הגשת הבקשה להקלות בתנאי שירות מכל הסוגים אינה הליך מורכב או מסובך, וסגלי הת"ש פועלים לאורך כל הדרך כבר משלב המלש"ב לסייע לזכאים. עם זאת, קיימים קריטריונים מסוימים שאי עמידה בהם אינה מאפשרת קבלת ההקלות. במידה והטיפול של סגלי הת"ש לא מביא את התוצאה לה אתם חושבים שאתם זכאים, הסתייעות בעורך דין צבאי מנוסה ומקצועי המכיר את הנושא, את הקריטריונים ואת הדרך בה המערכת הצבאית בוחנת את הבקשות יכולה להגדיל את סיכויי ההצלחה בקבלת הקלות בתנאי השירות.