השירות הצבאי הוא אחת החוויות המעצבות בחברה הישראלית. יום המאה הוא יום בו הצבא לומד על יכולותיכם כדי שהשיבוץ שייקבע לכם יאפשר לכם ולצבא להביא לידי ביטוי את היכולות שלכם לטובת שני הצדדים. יום המאה הוא בעצם מיון תעסוקתי. אבל מה הוא כולל? איך ניתן לומר על מלש"ב מהן היכולות שלו בתחומים שונים על בסיסו? על כך במאמר הבא:
מהו יום המאה?
יום המא"ה (מיון, איתור והתאמה) מיועד למלש"בים אחרי הצו הראשון ולפני מועד הגיוס ומטרתו היא להעריך ולמדוד כישורים, יכולות ונתונים אישיים.
עד שנת 2021 נערך יום המאה לבנות בלבד. החל משנה זו הוחלט כי גם בנים בעלי פרופיל 45 ושאינם משובצים לתפקידי לחימה יעברו את מבחני יום המאה. הכוונה היא לאתר יכולות וכישורים שאינם ניתנים לאיתור במסגרת מבחני הדפ"ר. תוצאות יום המאה חשובות ביותר, יש אומרים שחשובות אף יותר מהדפ"ר כיוון שהן יקבעו מה התפקידים שתוכלו לדרג בשאלון ההעדפות- הוא המנילה שלכם.
מה מטרתו של יום המאה?
ככלל ניתן לומר שמטרת יום המאה היא איתור יכולות וכישורים כדי לאפשר שיבוץ מיטבי בצה"ל. תוצאות יום המאה באות לביטוי בתפקידים אותם תוכלו לדרג בשאלון ההעדפות שתקבלו. הציונים של יום המאה הם בסדר עולה מ 1 עד 5 והם מביאים לביטוי את המיומנויות שלכם, גם אם לא ידעתם שיש לכם כאלו בתחומים שונים. ככל שיהיו לכם תחומים רבים יותר בהם תקבלו ציונים גבוהים יותר יהיה פתוח בפניכם מגוון רחב יותר של תפקידים, הן תפקידי מיון והן תפקידי קביעה.
איך מתבצע יום המאה?
יום המאה איננו מופעל על ידי הצבא עצמו, אלא באמצעות מכוני מיון אזרחיים. מכון אדם מילוא מבצע את מיוני הבנות ומיוני הבנים מבוצעים על ידי מכון קינן שפי. יומיים לפני המועד תתקבל הודעת טקסט ממכון המיון. לאחר אישורך תקבל הודעה חוזרת המציינת כי האישור נקלט בהצלחה.
המבחן מבוצע באמצעות המחשב (לא באמצעות טלפון חכם) חשוב לדעת שיהיה עליכם להפעיל מצלמה. בבוקר המיון תקבלו קישור לביצוע המבחנים למייל או לזום (תלוי בחלק שבו מתחילים את היום) + צירוף לקבוצת ווצאפ בה ניתן לשאול שאלות לאורך היום. בצהריים יינתנו קישורים לחלק השני.
יום המא"ה מתבצע באופן מקוון, מהבוקר ועד אחרי הצהריים והוא מורכב משני חלקים: חלק ראשון ובו מבחנים ממוחשבים אותם מבצעים המועמדים באופן עצמי ואישי. החלק השני נערך בזום כמבחן קבוצתי המונה 6 משתתפים. אין חשיבות לאיזה חלק מבוצע לפני החלק השני, כולם יעברו את שני החלקים.
מה כולל יום המאה?
יום המאה כולל תרגיל הדרכה, סימולציות בינאישיות, תרגילים קבוצתיים ומבחנים פסיכוטכניים. תחנות אלו יבואו לביטוי בציוני יום המאה.
נפרט מעט על כל תחנה:
תרגיל הדרכה
תקבלו 10 דקות ללימוד עצמי של מערך שיעור מוכן הנבחר אקראית מתוך רשימת נושאים. יהיה עליכם להעביר את השיעור באמצעות מצגת מוכנה שתישלח לנבדק בנושא שלו. בהחלט ייתכן שיציגו לכם שאלות תוך כדי ההדרכה. חשוב להציג תוך התמקדות בעיקר, בטחון, שליטה במתרחש במהלך ההצגה ושימוש טוב במצגת, במצלמה ובשפת גוף. פחות חשובה הבקיאות בחומר אותו למדתם רק כמה דקות קודם.
סימולציות בין אישיות
כאן תשתתפו במשחקי תפקידים ובהם דילמות או בעיות שונות שעמן תתבקשו להתמודד. הסימולציות מיושמות מול מעריך מכון המיון בסוגיות שונות, למשל אתם יו"ר מועצת התלמידים שצריכים להבהיר למעריך המגלם תלמיד, מדוע לא התקבל למועצה. מה שנבדק הוא הדרך בה אתם מציגים את טיעוניכם, מתייחסים לאחרים בקבוצה, בטוחים בעצמכם ומכבדים את הזולת. כמובן שחשוב להסביר ולשכנע בטיעוניכם.
תרגיל קבוצתי
כאן תהיו חלק מקבוצה שתקבל משימה קבוצתית. תחולקו לקבוצות וכל קבוצה תקיים דיון פנימי בסוגיה שתקבלו ואחריו יוצג הנושא לקבוצה השנייה. תצטרכו להתייחס לדעות שונות או מנוגדות, להוביל, לשכנע, לקיים "קואליציה" לנטרל התנגדויות לשכנע ולהתפשר בזמנים קצובים. ייתכן שנוסף לחברי הקבוצה הבוחנים יציגו אתגרים נוספים להתמודדות.
מבחנים פסיכוטכניים
כאן תיבחנו במספר תחומים באופן עצמאי מול המחשב. ייבחנו יכולות בתחום הקשב המתמשך, עיבוד מידע, מיומנות טכנית וטכנולוגית, תפיסה מרחבית וניהול וארגון. המבחנים הם אמריקאים ויש לבחור בכל שאלה את התשובה הנכונה. הציון מבוסס על מספר התשובות שעליהן מצליחים הנבדקים לענות ולכן חשוב לתרגל בסימולציות הנמצאות באתר מתגייסים.
האם אני חייב לבצע את יום המא"ה?
מלש"ב שלא יתייצב ליום המאה ייפגע כיוון שהוא ישובץ ללא התייחסות לנקודות החוזק שלו ובהתאם לצרכי הצבא בלבד מבלי שתינתן לו היכולת להשפיע על השיבוץ באמצעות שאלון ההעדפות.
האם ניתן לדחות את יום המאה?
כן. אם בשל נסיבות רפואיות, או מבחן חשוב בביה"ס, אירוע משפחתי או כל סיבה אחרת לא תוכלו לבצע את יום המאה יש להיכנס לאזור האישי באתר מתגייסים ולבחור תאריך מתאים אחר מבין התאריכים המוצעים. חשוב ומומלץ לעשות זאת מוקדם ככל הניתן.
איך מתכוננים ליום המאה?
חשוב וניתן להתכונן ליום המאה. באתר מתגייסים קיימות דוגמאות וסימולציות שמאד מומלץ לבצע כהכנה. תוכלו להבין במדויק מה צפוי לכם, להתנסות בסימולציות ולהפחית את חוסר הוודאות הכרוך במבחנים עצמם. הסימולציות מורכבות מהנושאים בהם תבצעו את יום המאה.
יש טיפים לביצוע טוב של יום המאה?
- בצעו הכנה אישית לקראת המבחנים– כאמור יום המאה ישפיע על שיבוצכם ולכן חשוב להתכונן ולבצע את הסימולציות שבאתר מתגייסים.
- התכוננו טכנית ליום המיון עצמו – שינה טובה בערב שלפני חשובה מאד. כמו כן חשוב לאכול ארוחה בריאה וקלה לפני תחילת המבחנים, להקפיד על שתייה, להכין תעודה מזהה, לוודא שהמצלמה והמיקרופון במחשב שלכם תקינים. כמו שאמרנו לא ניתן לעבור את המיון מתוך הטלפון הנייד. במידה והינכם נוטלים תרופות לטיפול בקשב וריכוז חשוב מאד לקחת אותן!!
- היו אתם במיטב שבכם – אל תנסו לבלוט בכוח ובאופן מלאכותי. מהצד השני- אל תסתתרו ותציגו את עצמכם כמופנמים וסגורים.
- השקיעו בכל תחנה ותחנה – כל תחנה בודקת מספר גדול של מיומנויות, כך שהצלחה באחת וחולשה באחרות תחסום אתכם ותקבלו מנילה פחות מגוונת עם פחות אפשרויות לתעדף. לא אחת אני שומע שמלש"ב ניסה לתעל את עצמו לסוג תפקידים מסוים ולכן השקיע רק בתחום זה או אחר. זו טעות. השקיעו בכל תחנה את מירב המאמצים.
- אין מנצחים ומפסידים- אין חשיבות למי מהקבוצות ניצחה בסימולציות הקבוצתיות. כל נבחן נמדד בפני עצמו בלבד והניקוד נקבע מהתפקוד שלכם במהלך התרגיל ולא מהתוצאה הסופית בו.
מתי מתקבלים ציוני יום המאה?
הציונים יתקבלו כשבוע לאחר יום המאה והם יופיעו באזור האישי באתר מתגייסים.
ציוני יום המאה נקבעים בחלקם על בסיס הביצועים בתחנה מסוימת ובחלקם כשקלול ביצועים במספר תחנות והתנהלותכם הכללית לאורך יום המיון. הציונים ניתנים בסולם של 1-5, בארבעה תחומים מרכזיים:
- יכולת בינאישית: כיצד אתם מתקשרים עם סביבתכם ועם אחרים. הדבר ישפיע על אפשרויות השיבוץ בתפקידי פיקוד, הדרכה, טיפול באדם ומתן שירות.
- יכולות קוגניטיביות: יכולות טכנולוגיות יכולת הבנת וניתוח נתונים, תוך הבנת הוראות, עמידה בדרישות ובמנים.
- יכולת אישית: יכולות השתלבות במערכת הצבאית.
- יכולות ביצועיות: כאן יבואו לביטוי היכולות שלכם בתחום הביצוע.
ומה עכשיו?
התוצאות של יום המאה יופיעו כעבור כשבוע באזור האישי שלכם באתר מתגייסים. השלב הבא הוא קבלת שאלון העדפות- מנילה. ראו הסבר כאן.
האם ניתן לערער על ציוני יום המאה?
ניתן לערער על כל או חלק מהציונים באמצעות מכתב אישי שמפרט את נסיבות הערעור, צירוף המלצה מגורם חינוכי או מדריך בתנועת הנוער או מאמן בקבוצה, המכיר אתכם באופן אישי, מודע ליכולותיכם ויכתוב עליהן. ככל שהערעור יתקבל, תקבלו הודעה אילו תחנות תוכלו לעבור שנית. הציון האחרון הוא הקובע.
לסיכום
הצבא מקבל תמונה מדויקת וטובה על היכולות של המלש"ב באמצעות נתוני הצו הראון ויום המא"ה. למעשה יום המאה קובע את אופי התפקיד ואת הסביבה בה תשרתו. השירות בצבא משפיע לא אחת גם על החיים באזרחות לאחר השחרור. היכרות מוקדמת עם יום המיון וכיצד הוא מתרחש, ידיעה לגבי התחנות בהן תעברו במהלך יום המאה, היערכות והתנסות מקדימים ימקסמו את הסיכוי להצלחה ביום החשוב הזה שכאמור ישפיע מאד על שיבוצכם בצה"ל. למידע נוסף ניתן לפנות אל בני דור, עו"ד לענייני צבא.