מגיעות אליי אינסוף פניות ושאלות בנוגע לבריאות הנפש, לקב"ן, ולפסיכיאטר צבאי. מי מזומן, למה, בפני מי הבדיקה, מהם המסמכים שצריך לשלוח לקראת הבדיקה, מהן ההשלכות של פרופיל נפשי ומי מוסמך לקבוע אותו, איך מתקבלת ההחלטה על קה"ס ועוד. במאמר זה נשיב על השאלות הללו.
מה זה פרופיל נפשי?
פרופיל הוא אינדיקטור של המערכת הרפואית המגדיר את מגבלות השיבוץ בהתאם למצב הבריאותי של המלש"ב והחייל. בבדיקת בריאות הנפש המערכת הצבאית בודקת את היכולות הנפשיות של המלש"ב והחייל בהיבט הנפשי/רגשי. חשוב לציין שלא כל מועמד לשירות בטחון ייבדק בהיבט הנפשי ביוזמת המערכת. אין הדבר אומר שהמלש"ב אינו זכאי לבדיקה כזו, אלא כל שזה אומר הוא שהמערכת הממיינת לא מצאה לנכון לזמנו לבדיקה ביוזמתה.
איך ואיפה מתבצעות בדיקות לצורך הערכת מצבי הנפשי?
בלשכות הגיוס. קיים בכל לשכת גיוס מדור ברה"ן (בריאות הנפש) האחראי ביצוע הערכה נפשית. צוות המדור כולל אנשי מקצוע הנקראים קבנ"ים ( קציני בריאות הנפש). הקבני"ם הינם עובדים סוציאליים או פסיכולוגים קליניים. בנוסף לקבנ"ים קיימים גם פסיכיאטרים צבאיים. בדרך כלל תבוצע הערכה ראשונית ע"י קב"ן, ולאחר מכן תלוי בהמלצת הקב"ן יכול המלש"ב להיות מזומן לבדיקת פסיכיאטר צבאי.
לקב"ן יש סמכות לקבוע שהמלש"ב שנבדק על ידיו צריך לקבל הקלות מסויימות בשירותו בצבא. ההקלות יכולות להתבטא בציון קה"ס (קשיי הסתגלות). כמו כן יכול הקב"ן לקבוע שהנבדק זכאי להקלות ספציפיות בשירות. במצבים בהם הקב"ן מתרשם שיש מקום/צורך בכך – יופנה המלש"ב לבדיקת פסיכיאטר. הפסיכיאטר מוסמך לקבוע פרופיל נפשי שמגדיר את מגבלת השירות כמו כל פרופיל רפואי, ובמקרי הצורך- אף לקבוע אי-כשירות לשירות.
חשוב לזכור שההחלטה סופית לגבי הכשירות לשירות צבאי הינה של הצבא בלבד.
מתי מופנה המלש"ב למדור בריאות הנפש ביוזמת הצבא?
מלש"ב מוזמן ביוזמת הצבא לבדיקת קב"ן- בדרך כלל בעקבות:
- ממצאים שעלו מהשאלונים האישיים או מהשאלונים שמולאו ע"י רופא המשפחה טרם ההתייצבות לצו הראשון. (ככלל ניתן לומר שהדבר קשור לכך שקיים רקע משפחתי או אישי של המלש"ב)
- ממצאים שעלו בזמן בדיקה ע"י רופא בצו הראשון/ בשלב אחר של ביצוע הצו הראשון.
- פנייה של מטפלים מהאזרחות או דיווח שלהם ע"פ חוק ללשכת הגיוס.
- מידע שעלה מדוחות המועברים לצה"ל מגופים רשמיים כמו משרד הבריאות, הביטוח הלאומי או משטרת ישראל.
שימו לב! ההליכים במדור בריאות הנפש מוגדרים כהליכים רפואיים. הם תהליכי חובה שיש לשתף איתם פעולה באופן מלא, כדי לא לעכב את הליכי הגיוס. גם אם ייקבע לך פרופיל נפשי או קה"ס, עדיף שזה יקרה מוקדם ככל האפשר כדי לאפשר לך להתמיין לתפקידים התואמים את הפרופיל שלך.
מה לעשות אם לא הוזמנתי לבדיקת ברה"ן ואני חושב שאני צריך להיבדק אצל קב"ן?
פנייה יזומה של המלש"ב ללשכת הגיוס באמצעות הצגת חומר רלוונטי מטיפול באזרחות היא אפשרית ומומלצת בכל מקרה בו להערכת המלש"ב יש מקום לבדיקתו על ידי קב"ן והמערכת לא יזמה בדיקה כזו.
אם לדעתך אתה צריך לראות קב"ן, יהיה עליך להעביר מסמכים התומכים בכך.
המסמכים הבאים הם עיקרי המסמכים הרלוונטיים שצירופם לפניה יסייע להאיץ את תהליך הבדיקה שלך.
- איבחונים שביצעת ( מכל סוג).
- פירוט טיפוליים רגשיים, לרבות מסמכים מגורמי הטיפול המכירים אותך. חשוב שגורמי המקצוע שטיפלו בך יציינו את משך הטיפול, הגורמים שהביאו אותך אליהם, ומה כלל הטיפול.
- חשוב לצרף חוו"ד תפקודית מבית הספר/מסגרת חינוכית אחרת בה אתה משתתף (הטופס ניתן להורדה באתר מתגייסים).
- אודותיך (רצוי שיכלול התייחסות למידת ההיכרות עמך, האבחנה והממצאים שהובילו לאבחנה זו, רמת התפקוד במישורים השונים (בין-אישי, לימודי, תעסוקתי, מקצועי), טיפול תרופתי ו/או שיחתי שניתן בעבר או שניתן כיום). כמו כן, רצוי לצרף חוות דעת תפקודית מהמסגרת החינוכית שלך (או המסגרת האחרונה בה היית). שיתוף הפעולה והעברת כלל המסמכים לפני בדיקתך יאפשרו לנו לתת טיפול יעיל ומדויק יותר.
איך קובעים קה"ס ופרופיל נפשי?
כאמור, יכול להיות שייקבע לך פרופיל נפשי עם או ללא ציון קשיי הסתגלות (קה"ס) המלווה בהקלות שונות (ההקלות יכול שיהיו שיבוץ ביחידה עורפית, שיבוץ בתפקיד תומך לחימה ועוד). לינק למאמר על הקה"ס
כאן המקום להדגיש: עניין הבדיקות הנפשיות אינו משפיע כלל על נתוני האיכות האחרים כמו הדפ"ר. בהחלט יכול להיות שייקבעו לכם נתוני איכות גבוהים ביותר- לדוגמא דפ"ר 90 ויחד איתם גם פרופיל נפשי או קה"ס. הפרופיל והקה"ס ישפיעו על השיבוץ והם יילקחו בחשבון עם יתר הנתונים שלכם בשלב בחינת השיבוץ.
אובחנתי עם בעיה נפשית. האם אקבל אוטומטית פטור משירות בצבא?
ממש לא!! השאיפה היא לאפשר למלש"ב שמעוניין בכך לשרת בצבא, עם הגנות מתאימות. גם מלש"ב עם רקע של טיפול נפשי כולל מלש"ב המקבל טיפול תרופתי (בהווה או בעבר), אינו מקבל פטור באופן אוטומטי. ככל שייקבע לך פרופיל נפשי תהיה במעקב על ידי גורמי בריאות הנפש ביחידה אליה תשובץ. מערך בריאות הנפש מסייע לחיילים פרוס בכל יחידות צה"ל ומאפשר שירות לחיילים, גם כאשר הם צריכים טיפול תרופתי או ליווי אישי של קב"ן או פסיכיאטר צבאי.
מה עליי לעשות כשיש לי בעיה בתחום בריאות הנפש שבגללה אני לא יכול להתייצב בלשכת הגיוס?
מצבים כאלו אינם שכיחים. במידה ואכן אינך מסוגל להתייצב פיזית ללשכת הגיוס, יהיה עליך להעביר אישור רפואי מהגורם הרלוונטי לכך ללשכת הגיוס, בצמוד לבקשה לביטול הזימון. בכל מקרה עליך להעביר את כלל המסמכים הרפואיים בנושא הבריאות הנפשית שלך ללשכת הגיוס. הדרך להעברת המסמכים היא באזור האישי באתר "מתגייסים". רק לאחר העלאת המסמכים לאיזור האישי יוכלו גורמי המקצוע לעבור על המסמכים, ויוחלט אם עליך להשלים מסמכים נוספים או שדי בהם.
בכל מקרה- חשוב להבין שאי יכולת להתייצבות בלשכת הגיוס לביצוע הליכי מיון היא מצב די נדיר. ככלל, במקרה בו תוזמן להתייצב בלשכת הגיוס לבדיקה, תקבל בלשכה הכוונה ובמקרה הצורך גם ליווי מתאים.
שלחתי מסמכים למדור בריאות הנפש, כמה זמן ייקח עד לקבלת תשובה?
את המסמכים אודות מצבך הנפשי יש להפנות למדור בריאות הנפש באתר מתגייסים באיזור האישי. לאחר העברת המסמכים למדור בריאות הנפש, המסמכים יועברו לגורם המקצועי שאמור לעבור עליהם,לבחון אם יש צורך בהשלמות מסמכים נוספים או שדי בהם כדי לקבל החלטה בעניינך. החלטה יכולה להיות זימון לבדיקה בלשכת הגיוס או החלטה שאין במסמכים דבר המחייב בדיקתך הפיסיסת בלשכת הגיוס. לאחר מעבר על הפנייה, יתעדכן המענה לפנייה באזור האישי באתר מתגייסים. כעקרון תקבל גם מסרון עם המענה לפנייה אולם מומלץ מאד להיכנס באופן יזום לאיזור האישי כדי להתעדכן אם יש תשובה/החלטה.
חשוב לציין שהתהליך אורך זמן. המערכת הממיינת מבצעת את המיונים בהתאם לפרמטרים שונים ובכלל זה מועד הגיוס. אין בעובדה שהתהליך אורך זמן כדי להוות אינדיקציה כלשהי בנוגע להחלטה שתתקבל. הדבר נובע מתיעדוף שמבצעת המערכת הממיינת.
קיבלתי פטור ממדור בריאות הנפש, מתי אקבל את תעודת הפטור?
תהליך קבלת והנפקת הפטור לוקח מספר חודשים. במידה שקיבלת המלצה לאי-כשירות לשירות (פטור), ייתכן ותוזמן לועדה רפואית. במידה ואינך מעוניין בכך או במידה שתתבקש, תוכל לחתום על טופס הסכמה לקיום ועדה ללא נוכחות (ועל"נ) ולהעלות אותו דרך האזור האישי באתר מתגייסים.
יודגש: אין להעלות טופס ועל"ן אלא אם התבקשת באופן מפורש לעשות זאת על ידי לשכת הגיוס.
נקבע לי קה"ס/פרופיל נפשי. האם ניתן לערער על כך?
ניתן להגיש בקשה לעיון מחדש הנפשי למדור בריאות הנפש. יש לצרף לבקשה זו מסמכים מגורמים מקצועיים/מטפלים המעידים על עדכון/שינוי במצבך הנפשי. רצוי לצרף מכתב אישי שמביע את רצונותיך לשנות את ההחלטה.
מהם הטפסים העיקריים בשימוש מדור ברה"ן?
- שאלון למטפל – במידה ונדרשת למלא טופס זה, עליך להעביר טופס זה למטפל שלך (פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי או כל מטפל כזה או אחר) ולהחזיר את הטופס לידי מדור בריאות הנופש.
- שאלון דיווח תפקודי – במידה ונדרשת למלא טופס זה, עליך להעביר את הטופס לאחד הגורמים במסגרת החינוכית שלך (מורה, מחנך, מנהל בית ספר, מנהל מכינה וכו') ולהחזיר את הטופס המלא לידי מדור בריאות הנפש.
- טופס הסכמה לקיום ועדה ללא נוכחות (ועל"נ) – במידה ונדרשת למלא טופס זה, יש לחתום עליו ולהחזיר לגורמי בריאות הנפש בלשכת הגיוס (במידה והינך מתחת לגיל 18, יש להשלים חתימת אפוטרופוס בנוסף לחתימת המלש"ב). טופס זה מאשר קיום ועדה רפואית ללא נוכחותך, ויתכן כי תסוכם לפטור משירות צבאי בתום הועדה.
האם כדאי להיעזר בעו"ד צבאי בתהליך קביעת פרופיל נפשי?
הגשת הבקשה לקביעת או ביטול פרופיל נפשי או קה"ס מכל הסוגים אינה הליך מורכב או מסובך, ובדרך כלל מלש"ב עם בעיות מוכרות, יאותר על ידי המערכת הממיינת בלשכת הגיוס ככזה ויטופל. כמובן שכדי שזה יקרה על המלש"ב לדווח על הקשיים שלו בצורה מדויקת המשקפת נכונה את מצבו. עם זאת, קיימים מצבים בהם המערכת הממיינת אינה מאבחנת נכון את המלש"ב. במצבים כאלו הסתייעות בעורך דין צבאי מנוסה ומקצועי המכיר את הנושא, את הקריטריונים ואת הדרך בה המערכת הצבאית בוחנת את הבקשות, יכולה להגדיל את סיכויי ההצלחה בקבלת או ביטול פרופיל נפשי או קה"ס כשאכן קיימת לכך הצדקה.
לסיכום
הליך קביעת פרופיל נפשי או קה"ס הוא הליך מקצועי עליו אחראית מערכת בריאות הנפש של צה"ל, המורכבת מאנשי מקצוע- קבנ"ים ופסיכיאטרים צבאיים. במידה וקיימת הצדקה לכך ייקבע למתגייס או לחייל פרופיל נפשי או ציון קה"ס המהווים נתון המשפיע על השיבוץ הן בהיבט סוג היחידה והן בהקשר לתפקיד אותו תוכל לבצע. התהליך אורך זמן, וחשוב מאד לשתף פעולה עם המערכת. בתהליך תיבדק על ידי גורמי מקצוע רלוונטיים וחשוב לשתף איתם פעולה ולהציג את כל המסמכים העדכניים והרלוונטיים בפניהם. לעזרה בתהליך, ניתן לפנות לעו"ד בני דור, עורך דין צבאי מנוסה