חוק שירות הביטחון חל על בעלי אזרחות ישראלית בין אם הם שוהים בארץ ובין אם לא. כלומר, אזרח ישראלי גם אם הוא שוהה מחוץ לישראל מחויב לשרת בצה"ל. אחד מהחריגים לכך הוא מי שמעמדו הוסדר מול הצבא והוא הוגדר בן מהגרים.
מיהו בן מהגרים?
בן מהגרים הוא אזרח ישראלי, שנולד בחו"ל או עזב את ישראל למטרת הגירה בליווי הוריו טרם הגעתו לגיל 16. יש לשים לב כי:
- אם אחד ההורים חי בארץ, על המלש"ב להוכיח כי הוא נמצא בחזקת ההורה השוהה בחו"ל.
- אם שני ההורים חיים בארץ, המלש"ב לא יוכר כבן מהגרים.
- מלש"ב שאינו זכאי למעמד בן מהגרים יהיה רשאי להגיש בקשת לדחיית גיוס לשם סיום לימודים תיכוניים בחו"ל.
- מלש"ב שלא מוכר כבן מהגרים, אינו זכאי לדחיית התייצבות – וחייב לחזור לארץ.
למה בכלל קיים מעמד בן מהגרים?
קטין בהגדרה, תלוי בהחלטות המתקבלות על ידי הוריו. במידה והורי הקטין החליטו על מעבר למגורים בארץ אחרת, הקטין תוצאתי למעשה להחלטת הוריו. כאמור חוק שירות הבטחון חל על כל אזרת ישראלי, אולם מי שעזב את ישראל והעתיק את מרכז חייו לחו"ל עם הוריו יכול להמשיך להתגורר בחו"ל איתם וגיוסו נדחה עד שהוא מקבל פטור משירות בטחון. עם זאת המדינה מעוניינת לשמר את הקשר והזיקה של הקטין ושל משפחתו לישראל ולכן מאפשרת הגעה לישראל ואף שהיה ממושכת בה, מבלי שמעמד בן המהגרים ייפגע. רצון זה לשימור הקשר והזיקה לישראל בא לביטוי בתנאים המוגדרים באישור המתקבל בהכרה כבן מהגרים.
איך מקבלים הכרה כבן מהגרים?
במידה והנך עונה על הקריטריונים למעמד בן מהגרים יש להגיש בקשה מבעוד מועד שרק אישורה מקנה לך מעמד בן מהגרים.
מהם התנאים לשמירה על מעמד בן מהגרים?
בן מהגרים לא יאבד את מעמדו בגין ביקוריו בארץ בתנאי שמשך הביקורים לא יעלה על 120 יום במצטבר בכל שנה אזרחית, למעט ביקור חד פעמי המכונה "שנת שהייה". ( הרעיון בבסיס שנת השהיה הוא שימור הקשר והזיקה של המלש"ב למדינת ישראל ולהוויה הישראלית.)
שנת שהייה הינה למעשה ביקור חד פעמי לתקופה רצופה הנמשכת בין 121 ימים ל-365 ימים מיום הכניסה לישראל. שנת השהייה מותנת בכך שבן המהגרים שהה בחו"ל 60 ימים לפני הביקור בארץ וכן מחויב לשהות 60 ימים נוספים בחו"ל לאחריו.
אם בן המהגרים מגיע לביקור קצר, יהיה עליו לחזור לחו"ל לפחות ל-60 ימים כדי שהביקור לא יחשב כניצול של שנת השהייה. אם הוא רוצה לחזור ולבקר, הוא יוכל לעשות זאת רק מהשנה הקלנדרית הבאה.
שימו לב, הוריו של בן המהגרים רשאים לשהות בארץ עד 180 יום במצטבר בשנה אזרחית. במידה ויחרגו מעל למספר זה, יאבד בן המהגרים את מעמדו. ביקור ההורים מותנה בשהייה בארץ מוצאם 60 ימים לפני ההגעה לארץ ו-60 ימים לאחר מכן.
בנוסף, קיימת אפשרות לשמירת מעמד בן מהגרים גם אם המלש"ב מעוניין ללמוד לימודי תיכון או לימודים אקדמאים בישראל, אולם הדבר מתאפשר בתנאים מסוימים ובכל מקרה מחייב תיאום וקבלת אישורים מהצבא מבעוד מועד.
האם ולמה כדאי להיעזר בעו"ד צבאי בקבלת הפטור מהשירות הצבאי כבן מהגרים?
הגעה לישראל בגיל גיוס למי שלא חי בישראל ומעמדו כבן מהגרים לא הוסדר, עלולה לגרור עיכוב יציאה מהארץ ואי נעימויות רבות, מהן רצוי וניתן להימנע מבעוד מועד.
הגשת הבקשה לאישור מעמד בן מהגרים אינה הליך מורכב או מסובך. עם זאת, קיימים קריטריונים מסוימים שאי עמידה בהם אינה מאפשרת קבלת מעמד בן מהגרים.
הסתייעות בעורך דין צבאי מנוסה ומקצועי המכיר את הנושא, את הקריטריונים ואת הדרך בה המערכת הצבאית בוחנת את הבקשות מגדילה את סיכויי ההצלחה בקבלת מעמד בן מהגרים.