פרופיל צבאי

הפרופיל הרפואי הוא מספר דו ספרתי המייצג את כשירותו הרפואית של כל חייל וחיילת ושל כל מלש"ב (מועמד או מועמדת לשירות ביטחון). הפרופיל הוא אחד מהנתונים האישיים המשפיעים על השירות הן בנוגע לסוג היחידה אליה משובץ החייל, והן בנוגע לקושי והעומס הפיסי שהחייל יכול לעמוד בו. הפרופיל משפיע לא רק על סוג ואופי היחידה אלא גם על התפקידים אליהם ניתן לשבץ את החייל ביחידה עצמה. הפרופיל מותאם עבור כל חייל עוד בלשכת הגיוס בשאיפה במהלך הצו הראשון אולם הוא יכול להשתנות לאור שינויים במצב הבריאותי לאורך כל השירות בסדיר ובמילואים.

חשוב לדעת שלא כל מגבלה רפואית מביאה להורדה של הפרופיל. קיימות מגבלות שיביאו אמנם לקביעת סעיף ליקוי, אך לא יגררו הורדת פרופיל, וכמובן שככל שהמגבלה הרפואית גדולה יותר הדבר יבוא לביטוי בסעיף ליקוי המשקף חומרה גבוהה יותר ומשכך גם פרופיל נמוך יותר. הפרופיל וסעיפי הליקוי נקבע בהתאם ל"ספר הפרופילים" שהוא למעשה כלי המשמש את גורמי הרפואה לקבוע מהן המגבלות של החייל. לאחר שנקבע הפרופיל השיבוץ יתבצע בהתאם ובכפוף למגבלות שנקבעו בנוגע לכל חייל וחיילת.

המגבלות יכולות לשקף הקלות קלות או משמעותיות. במקרים בהם חומרת המגבלה הרפואית מצדיקה זאת- אף להעניק פטור, קבוע או זמני. במאמר זה נסביר על הפרופילים השונים ועל השפעתם על אופי השירות והשיבוץ הנובעים מהפרופיל.

מה משמעות המספרים של הפרופיל?

הפרופיל הרפואי מסומן על ידי מספרים דו ספרתיים, בקפיצות שאינן לינאריות. המספרים של הפרופיל נמצאים בטווח שבין  21 לבין 97. המספרים הללו נקבעים ע"י חיל הרפואה, ואין טעם לנסות לחפש הסבר לשאלה מדוע דווקא אלו המספרים שמשקפים מצב רפואי כזה או אחר, מסיבה פשוטה. אין למספרים כשלעצמם כל משמעות. המשמעות החשובה באמת היא מה המגבלות בשיבוץ שכל פרופיל מגדיר. כלומר- לא נחפש את ההסבר לשאלה מדוע זה המספר המשקף את הפרופיל של המלש"ב או החייל אלא מה זה אומר בהיבט השיבוץ של אותו מלש"ב או חייל.  

מהו סעיף ליקוי?

סעיף ליקוי הוא מספר המשקף לגורמי הרפואה הן את התחום הרפואי והן את חומרת הבעיה. ככל שהספרה האחרונה ה בסעיף הליקוי גדולה יותר- הדבר מעיד על בעיה רפואית חמורה יותר. לכל סוג בעיה רפואית קיימים סעיפי ליקוי שונים המתארים אותה, זהו מאין "קוד" שהרופאים הצבאיים מכירים ויכולים לדעת באמצעותו מה הבעיה הרפואית ממנה סובל החייל ומה רמת החומרה שלה.

מהם הפרופילים הקיימים בצבא ומה משמעותם? 

הפרופיל משקף כאמור חומרת בעיה רפואית המגדירה את מגבלת השיבוץ והשירות. ככל שהפרופיל גבוה יותר המגבלות קטנות יותר ולהיפך. ככל שהפרופיל נמוך יותר קיימות מגבלות גדולות יותר על השיבוץ והתפקידים שהחייל יוכל לבצע בעת שירותו בצבא. 

להלן יובאו הפרופילים והמשמעות בהיבט השיבוץ של כל פרופיל.

    • פרופיל 97:כשיר לשרת ביחידות שדה שונות בכל החילות הלוחמים והיחידות המובחרות. במקרים של בעיות רפואיות קלות, ילווה הפרופיל בסעיפי ליקוי שאינם מורידים את הפרופיל אך פוסלים כמה תפקידים בהתאם לסוג הסעיף וחומרתו.
    • פרופיל 82:כשיר לשרת ביחידות השדה השונות ובחיל הרגלים בהתאם לסעיף הליקוי.
  • פרופיל 72:כשיר לשירות קרבי בכל היחידות הלוחמות מלבד ביחידות החי"ר והסיירות בהתאם לסעיף הליקוי וחומרתו.
  • פרופיל 64: כשיר לשירות במערכים תומכי לחימה – כשיר לשרת במספר תפקידי לחימה כמו מאבחן ביטחוני מבצעי בגדודי המעברים ומפקד כיתה (מ"כ) בהתאם לסעיפי הליקוי וחומרתם.
  • פרופיל 45:פרופיל רפואי נמוך אשר מאפשר להשתבץ בגדודים לא כלוחם ולא בתפקידי אחזקה בהתאם לסעיפי הליקוי וחומרתם.
  • פרופיל 25: פרופיל הניתן למתנדבים לשירות הביטחון שהחליטו להתגייס לאחר שנמצאו בלתי כשירים לשירות.
  • פרופיל 24: בלתי כשיר לשירות הצבאי באופן זמני – למשל בעקבות ניתוח או פציעה – הפרופיל יתעדכן מחדש לאחר סיום תהליך רפואי או ערעור על המצב הרפואי לאחר תקופת זמן מסוימת שתקבע ע"י הרופא בלשכת הגיוס.
  • פרופיל 21: בלתי כשיר לחלוטין לשירות מסיבות רפואיות או נפשיות. קיימת אפשרות להגשת בקשה להתנדבות והעלאה לפרופיל 25.

פרופיל

מגבלת שיבוץ לסוג יחידה

התאמה לתפקידים ביחידה

97

אין מגבלה, לרבות סיירות קורס טייס חובלים וכו'

כל תפקיד לחימה 

82

יחידות לוחמות כולל חטיבות חי"ר

כל תפקיד לחימה למעט תפקיד שסעיף ליקוי ספציפי פוסל שיבוץ בו

72

כל היחידות הלוחמות

לחימה שאינה חי"ר ואינה דורשת רמת רובאות 05

64

כל היחידות, בדרך כלל לא שיבוץ ביחידה לוחמת 

לא בתפקידי לחימה למעט מערכים ספציפיים כמו לוחם מעברים

45

תלוי סעיף ליקוי

תפקידים שאינם דורשים מאמץ פיסי 

24

מתנדב, יחידה עורפית בלבד

תפקיד התואם מצב רפואי ללא מאמץ גופני

21

פטור משירות

פטור משירות

פרופיל צבאי

מה כולל תהליך קביעת הפרופיל?

כל מלש"ב שולח לצה"ל טרם הגעתו לצו הראשון שאלון רפואי שלו שני חלקים: חלק שהמלש"ב מילא וחלק שמולא על ידי רופא המשפחה ובו הרקע הרפואי מתיקו בקופת החולים. השאלונים מועלים לאתר "מתגייסים" באיזור האישי.

לפני הכניסה לוועדה הרפואי עובר הנבדק בדיקות משקל, גובה, לחץ דם, דופק, חדות ראייה, עיוורון צבעים, ובמידת הצורך, גם בדיקת שתן נוספת.

במהלך הוועדה תעברו בדיקה גופנית מלאה על ידי הרופא. בהתאם לממצאי הוועדה ועל-פי שיקולו האישי של הרופא, תקבלו הפניה לבדיקות נוספות אצל רופאים מומחיםייתכן בהחלט שתתבקשו למסור פרטים על מחלות ובעיות רפואיות מהן סבלתם בעבר או בהווה ומחלות בקרב בני המשפחה הקרובים, כדי לאפשר למערכת הרפואית לקבל את התמונה המלאה על מצבכם הרפואי לרבות סוגיות הקשורות לגנטיקה.

לאחר קבלת חוות הדעת של הרופא המומחה ובמידה והרופא הצבאי קיבל מענה לכל השאלות הדורשות בירור תזומנו ללשכת הגיוס שוב, לוועדה לסיכום הממצאים וקביעת הפרופיל הרפואי החדש, במידה והשתנה. ישנם מצבים בהם הפרופיל ייקבע ללא נוכחותכם בהתאם למסמכים הרפואיים.

שימו לב: במידה והבעיה הרפואית שלכם היא פסיכיאטרית, ההליך לקביעת פרופיל דומה. תתבקשו להמציא מסמכים רפואיים מרופא המשפחה לרבות פירוט התרופות שאתם נוטלים או שנטלתם בעבר, וכמובן תיעוד טיפולים פסיכיאטריים פסיכולוגיים וכו'.  המסמכים ייבדוק על ידי גורמים מקצועיים בצבא המתמחים בתחום בריאות הנפש. חלק מהמלש"בים יקבלו זימון אל קצין בריאות הנפש (קב"ן) וחלק יופנו גם לפסיכיאטר צבאי- הכל בהתאם למצב הפסיכיאטרי, הרקע ושיקולים נוספים של גורמי בריאות הנפש הצבאיים (ברה"ן).

איך ניתן להגיש ערעור על פרופיל שנקבע לי?

כעקרון כמו בכל החלטה שהתקבלה בנוגע אליכם על ידי גורמי הצבא הממיינים אתם רשאים לערער גם על הפרופיל שנקבע לכם. ככלל ניתן לומר כי ערעור יכול להתבסס על אחד או יותר מהטיעונים הבאים:

  • המלש"ב סבור כי הפרופיל שניתן לו אינו תואם את כשירותו.
  • נקבע כי המועמד אינו כשיר לשירות צבאי או אינו כשיר לשירות ביטחוני כלל, ולדעת המועמד הוא דווקא כשיר.
  • חל שינוי כלשהו במצבו הבריאותי של המועמד ועליו לעדכן את המערכת הצבאית.

כדי להתניע את הליך הבחינה בערעור יהיה עליכם לפנות למרכז השירות של יחידת מיטב תוך חודש מרגע קביעת הפרופיל בצו הראשון או מיד עם שינוי כלשהו במצב הבריאותי. 

חשוב לציין שרק פניות שאליהן יצורף חומר רפואי עדכני ורלוונטי לנשוא הפניה ייבחנו ולכן הכרחי לצרף לפניית ערעור על פרופיל מסמכים רפואיים עדכניים ורלוונטיים החתומים על ידי רופא. 

את הפניות ניתן ורצוי להעלות לאזור האישי באתר "מתגייסים". חשוב מאד לעקוב אחר הודעות מסרונים המתקבלות ממיטב, וכן להיות במעקב באזור האישי אחרי התקדמות הטיפול בערעור. לא אחת יבקשו הגורמים הממיינים השלמת בדיקות וללא ביצוען והעברתן למיטב הטיפול בערעור לא יוכל להמשיך.

האם קיימת אפשרות שיבוץ כחריג למרות פרופיל? 

באפשרותו של כל מלש"ב שהפרופיל הרפואי שלו אינו מאפשר לו להתגייס לחיל הרגלים (חי"ר) ורוצה בכך, להגיש בקשה להכרה כחריג. יש לשלוח את הבקשה בצירוף המלצה של רופא מומחה המנמקת מדוע תוכלו לשרת בתפקיד קרבי על אף הליקוי הרפואי הקיים. 

את המסמכים יש לשלוח למייל של יחידת מיטב. יש לזכור שהשיקול לאישור או פסילת מעמד "חריג חי"ר" ייעשה בידי הצוות הרפואי הצבאי והמסמכים הרפואיים מהרופא המטפל הינם בגדר המלצה וחוות דעת בלבד.

מהו מדד BMI ואיך הוא משפיע על השיבוץ?

 מדד ה BMI הוא מדד המשקלל את הגובה והמשקל של כל אדם. ניתן למצוא באינטרנט מחשבונים לחישוב הBMI וכל שתצטרכו הוא להזין את מינכם, את הגובה, המשקל והגיל. 

להלן טבלא עם התפקידים להם ניתן לשבץ בהתאם ל-BMI:

מדד BMI

סוג יחידה

תפקיד

הערות

17-32

חי"ר

לוחם

סיירות: 18-32

17-35

לחימה אג"מ (שריון תותחנים וכו)

לוחם

 

עד 38

תומכי לחימה

מ"כ טירונים, תפקידי אחזקה שונים, ייעודי לקצונה בטנ"א

קיימות מגבלות מינימום משקל וגובה

מעל 38

עורפית

ללא מגבלה

מעל BMI 40 תיבחן פסילת שירות כשיש מחלות רקע

איך יכול עורך דין צבאי לעזור בנושא פרופיל רפואי צבאי?

עורך דין מקצועי ומנוסה הבקיא בתהליכים, בחוק ובדין הצבאי בהחלט יוכל לסייע לחיילים בכל הקשור בפרופיל הרפואי לפני הגיוס או אחרי שכבר הפכו חיילים והפרופיל שנקבע להם אינו תואם את יכולותיהם הרפואיות. במידה ונקבע לכם פרופיל שלדעתכם אינו תואם את מצבכם הבריאותי כדאי שעורך דין המכיר את התחום היטב ילווה אתכם לאורך כל התהליך. במידת הצורך ייעשה שימוש בגורמי מקצוע רפואיים מומחים. עורך דין צבאי מתאים, כמו עו"ד בני דור, יפעל כדי להביא את הצבא להבין את הפער בין הפרופיל שנקבע לך למצבך האמיתי כדי שיותאם לך פרופיל נכון.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תוכן עניינים

פרופיל צבאי

שאלות?
מידע נוסף?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אודות המשרד

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.

בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

עקבו אחרינו

phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן