קשיי הסתגלות בצבא

"אני יודע שיהיה לי, או שכבר יש לי קושי אמיתי להשתלב בצבא, אבל אני לא רוצה לראות קב"ן, זה כתם שעלול לפגוע לי בחיים." את האמירה הזו שמעתי אין סוף פעמים ממלשב"ים, חיילים והוריהם. 

אכן, השירות בצה"ל מהווה אתגר לכל חייל, והוא חלק מהליך ההתבגרות הייחודי של הישראלים. בשונה מרוב המדינות המערביות, עלינו כמדינה ישנם איומים המחייבים קיומו של צבא חזק, איכותי ומיומן. מסיבה זו המחוקק קבע את חובת השירות בצה"ל מגיל 18. הצבא זקוק כמובן ללוחמים אבל גם לתפקידים משמעותיים נוספים ורבים. מטבע הדברים לא כל מתגייס בנוי באותו אופן, פיסית ומנטלית. 

למי שהצבא מאתר כבעל קושי להסתגל למערכת הצבאית קיימים פתרונות רבים הבאים לביטוי לא בפרופיל נפשי אלא באינדיקציה של קושי הסתגלותי המוכר בשמו המקוצר- קה"ס. 

מהם קשיי הסתגלות (קה"ס) בצה"ל?

קשיי הסתגלות, הידועים בראשי התיבות קה"ס, מיועדים לתת מענה למצב שבו חייל או חיילת חווים, או שהוגדרו על ידי הצבא כבעלי פוטנציאל לחוות, קושי משמעותי בהסתגלות למסגרת הצבאית. קשיים אלו יכולים להיות רגשיים, נפשיים או התנהגותיים ולהשפיע על יכולת התפקוד של החייל בשירות הצבאי.

באילו מקרים חיילים מקבלים קה"ס?

קה"ס נקבע כאשר קיים קושי משמעותי להסתגל לשירות הצבאי, בין אם בעקבות רקע נפשי קודם, חרדה, דיכאון, קשיים חברתיים או אירועים אישיים המשפיעים על מצבו. קה"ס ניתן לרוב על ידי גורמים מקצועיים כמו קב"ן (קצין בריאות נפש) לאחר אבחון מצב החייל. חייל שנקבע לו קה"ס יקבל הקלות בשיבוץ ואמור להיות מטופל באופן אישי ומותאם לצרכיו ולקשייו על ידי מפקדיו.

איך הצבא מסמן את העובדה שלחייל יש קה"ס?

אינדיקציה של קה"ס מוזנת למערכת המידע הצבאית, אולם כדי לשמור על צנעת הפרט היא אינה נחלת הכלל. האינדיקציה באה לביטוי במספרים, כשלכל מספר משמעות שונה בהתאם לקושי ההסתגלות שנקבע לחייל.

מה המשמעות של מספרי הקה"ס?

כאמור, המספר שמציין את הקה"ס משקף את קושי ההסתגלות לפי רמות הקשיים. הקה"ס מחולק לדרגות שונות המסומנות במספרים מ-20 ועד 60, כאשר המספר הגבוה משקף קושי הסתגלותי משמעותי יותר:

  • קה"ס 20-30 – קשיי הסתגלות קלים עד בינוניים. חיילים בדרגות אלו עשויים לקבל התאמות קלות בשירות, אך לרוב אינם זכאים להקלות משמעותיות.
  • קה"ס 40-41 – קשיי הסתגלות בינוניים עד משמעותיים. חיילים בדרגות אלו עשויים להיות פטורים משירות קרבי ולקבל שיבוץ בתפקידים עורפיים או קרובים לבית.
  • קה"ס 42 – קשיי הסתגלות משמעותיים. חיילים עם דרגה זו אינם משובצים כלוחמים ומקבלים הקלות נוספות של 2 לילות לינת בית בשבוע, בהתאם להמלצת הגורמים המקצועיים.
  • קה"ס 43– – קשיי הסתגלות משמעותיים. חיילים עם דרגה זו אינם משובצים כלוחמים ומקבלים הקלות נוספות של 3 לילות לינת בית בשבוע, בהתאם להמלצת הגורמים המקצועיים.
  • קה"ס 50 – קשיי הסתגלות חמורים. חיילים בדרגה זו עשויים לקבל שירות מקוצר, פטור משירות קרבי, ולעיתים אף שחרור מוקדם מהשירות, בהתאם להערכת מצבם.
  • קה"ס 60 – קשיי הסתגלות חמורים ביותר. דרגה זו מובילה לרוב לשחרור מלא מהשירות הצבאי בשל חוסר יכולת להסתגל למסגרת הצבאית.

אילו הקלות בשיבוץ ובשירות ניתן לקבל עם קה"ס?

ההקלות בשיבוץ עשויות לכלול:

  • שיבוץ קרוב לבית
  • אפשרות לשרת בתפקידים פחות תובעניים
  • פטור משירות קרבי
  • הארכת חופשות וביקורי בית תכופים
  • שירות ביום קצר
  • אפשרות לשינוי מסגרת לשירות בתנאים מיוחדים
  • במקרים חמורים, פטור מלא משירות צבאי

איך נקבע האם חייל זכאי לקה"ס?

קביעת קה"ס מתבצעת על ידי קב"ן לאחר שיחה ואבחון מעמיק. אם הקב"ן רואה לנכון, הוא ימליץ על דרגת קה"ס המתאימה לחייל. לעיתים חיילים פונים ביוזמתם, ולעיתים המפקדים ממליצים להם להיפגש עם קב"ן.

האם ניתן לערער על קביעת הקה"ס?

כן, חיילים שאינם מסכימים עם דרגת הקה"ס שנקבעה להם יכולים לפנות שוב לקב"ן או לפסיכיאטר צבאי ולבקש הערכה מחודשת.

לסיכום

קה"ס נועד לסייע לחיילים המתקשים להסתגל לשירות הצבאי כדי לאפשר להם, בהתאם למגבלותיהם,  לקחת חלק במילוי החובה האזרחית, שרבים ואני בתוכם, רואים בה זכות- לשרת בצבא ולתרום כמיטב יכולתם לביטחון המדינה. חשוב לפנות לגורמים המתאימים בצבא כדי לקבל את ההתאמות הדרושות ולהבטיח שירות שמתחשב בצרכיהם האישיים. 

האם ולמה כדאי להיעזר בעו"ד צבאי בבקשות קה"ס?

הגשת הבקשה לקה"ס מכל הסוגים אינה הליך מורכב או מסובך, ובדרך כלל מלש"ב עם בעיות מוכרות, יאותר על ידי המערכת הממיינת בלשכת הגיוס ככזה ויטופל. 

כמובן שכדי שזה יקרה על המלש"ב לדווח על הקשיים שלו בצורה מדויקת המשקפת נכונה את מצבו. 

עם זאת, קיימים מצבים בהם המערכת הממיינת אינה מאבחנת נכון את המלש"ב. במצבים כאלו הסתייעות בעורך דין צבאי מנוסה ומקצועי המכיר את הנושא, את הקריטריונים ואת הדרך בה המערכת הצבאית בוחנת את הבקשות, יכולה להגדיל את סיכויי ההצלחה בקבלת קה"ס למי שאכן קיימים לו קשיים להסתגל למערכת הצבאית.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תוכן עניינים

קשיי הסתגלות בצבא

שאלות?
מידע נוסף?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אודות המשרד

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.

בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

עקבו אחרינו

phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן