חוק שירות בטחון חל הן על גברים והן על נשים שלהם אזרחות ישראלית. החוק מבחין בין גברים לבין נשים במספר תחומים. ההבדל הבולט ביותר הוא משך השירות אולם קיימים הבדלים נוספים. בעוד בעבר היו נשים מגוייסות לתפקידים שאינם בליבת העשייה הצה"לית הרי שכיום יותר ויותר תפקידים פתוחים לשירות נשים וחלק גדול ממערכי ליבה של צה"ל מבוסס על חיילות או על יחידות מעורבות בהן משרתים חיילות וחיילים יחד. בהיבט הפטור משירות בטחון קיימות סיבות ייחודיות לפטור נשים: נישואין והריון.
הפטור ניתן מתוקף סעיף 39 לחוק שירות בטחון הקובע כי:
- אם לילד ואשה הרה יהיו פטורות מחובת שירות בטחון משהודיעו על כך; אופן ההודעה והראיות שיצורפו אליה ייקבעו בתקנות.
- אשה נשואה פטורה מחובת שירות סדיר.
כאמור בחוק יש לצרף הודעה וראיות התומכות בזכאות לפטור. הסתייעות בעורך דין צבאי הבקיא בחוק בנהלים ובדרך בה המערכת מיישמת את החוק יכולה לחסוך הרבה מאד תקלות וסיבוכים.
האם קבלת פטור בשל הריון היא אוטומטית?
למרות הקביעה הברורה בחוק, הפטור בשל הריון אינו ניתן באופן אוטומטי. יש צורך להוכיח את קיומו של ההריון באמצעות מסמכים רפואיים קבילים אותם מצרפים לבקשת הפטור. הפטור הינו פטור מכוח החוק כלומר למערכת הצבאית אין שיקול דעת ואין יכולת לשלול פטור למי שבהריון. הפטור שתקבל החיילת ההרה הינו פטור מוחלט- הן משירות סדיר והן משירות מילואים.
האם עליי להיות נשואה כדי להיות זכאית לפטור בגין הריון?
לא. החוק אינו מחייב נישואין כתנאי לקבלת פטור עקב הריון. חיילת שנמצאת בהריון זכאית לפטור. אין לשאלת נישואיה או אפילו לשאלת זהות האב כל משמעות בהיבט הפטור של חיילת הנמצאת בהריון.
האם ניתן להתנדב להמשיך לשרת למרות הריון?
על פי לשון החוק, חיילת שנישאה או הרתה תשוחרר מיד משירות צבאי, אלא אם התנדבה מיוזמתה ותוכל לשרת במגוון יחסית רחב של תפקידים. החוק גם קובע בסעיף 39 (ד) (ה) שבאפשרותך לערער על החלטת הפטור שניתנה בעקבות היותך בהריון:
"יוצא-צבא, אשה, הרואה עצמה נפגעת על ידי החלטה של רשות כאמור בסעיף קטן (ג) רשאית, בתנאים ובדרך שייקבעו בתקנות, לערור עליה לפני ועדת ערר שימנה שר הבטחון. ועדת הערר לא תהא קשורה בסדרי דין ובדיני הראיות אלא תפעל בדרך שתראה מועילה ביותר לבירור השאלות העומדות להחלטתה.
מה דינה של מי שהתארסה?
חיילות מאורסות יצטרכו אף הן להגיש בקשה לפטור בצירוף מסמכים רלוונטיים. על החיילת ובן זוגה לנישואין להירשם ברבנות ולהציג אישור רישום תקף לנישואין אלה, או לחילופין להגיש הצהרה חתומה בפני נוטריון או עורך דין צבאי שבה מצהירה החיילת על הנישואין כמוכרים על ידי משרד הפנים. מרגע שהוצג האישור ועד למועד החתונה, תוכל החיילת לקבל חופשה מיוחדת מבלי לשוב ליחידה – אך רק אם תרצה בכך. הפטור שיינתן לה מאותו הרגע הינו פטור חובה ובדומה להריון. אין סמכות להחליט לגביו אחרת, אם כי גם הפעם תצטרך החיילת להגיש בקשה מסודרת ולעבור את המדיניות הבירוקרטית. ההבדל היחידי בין פטור לחיילות נשואות ופטור בעקבות הריון, הוא שבמקרה של נישואין, החיילת איננה מקבלת פטור משירות מילואים.
חשוב להדגיש שמצב של אירוסין מחייב את החיילת בהודעה על כך למפקד היחידה. בכל מקרה מומלץ לעשות זאת כבר בכפוף לאירוסין או לקביעת תאריך הנישואין כדי שיהיה ניתן לפעול בירוקרטית ובזמן כדי לאפשר את מתן החופשה המיוחדת. על החיילת לפני יציאתה לחופשה לבצע החזרה מלאה של כל הציוד ולרצות עונשים או משפטים אם תלויים כנגדה בעקבות עבירות צבאיות כאלה ואחרות, לקבל תשלומים שמגיעים לה ולסיים את כל ההליכים הנדרשים בשלישות.
התחתנתי. איך אני מקבלת את הפטור?
על החיילת להציג ראיות לכך שנישאה. ראיות קבילות הן כתובה או תעודת נישואין. רצוי מאד להציג גם אישור רישום הנישואין במשרד הפנים. מהצגת הראיות ובהנחה שהחיילת לא מתנדבת לשירות היא תקבל פטור משירות חובה ומילואים. יודגש- כל עוד לא התקבלה החלטת פטור החיילת חייבת לשרת ואי הגעה ליחידה עלולה להביא למצב בו החיילת תטופל כנפקדת למרות שהיא זכאית לפטור. במצב כזה יהה עליה לתת את הדין בגין הנפקדות, ולעיתים אף לרצות תקופת מאסר בגין היעדר משרות ללא רשות, ורק לאחר מכן להוכיח את נישואיה ולקבל את הפטור.
כדי לממש את הפטור על החיילת להתייצב לשחרור במקום שייקבע שעליה להתייצב בו ובמידה ולא תעשה כן ( לא מומלץ) היא תשוחרר שלא בפניה וללא נוכחותה.
האם חייבים להינשא בארץ? מה קורה במקרה של נישואין בחו"ל?
כאמור- הצבא דורש כראיה לנישואין רישום של משרד הפנים או כתובה. לכן ככל שמשרד הפנים הכיר בנישואין שבוצעו בחו"ל ורושם אותך כנשואה- את זכאית לפטור.
במצב בו משרד הפנים לא מכיר בביצוע הנישואין (קיימות מדינות לגביהן אין הכרה של משרד הפנים ברישום נישואין שלהן) ניישואייך לא יירשמו במשרד הפנים ולא תהיי זכאית לפטור. הדרך לפעולה במקרה כזה היא בקשת הכרה בנישואין זרים על בסיס תעודת נישואין מקורית מתורגמת נוטריונית. ברבים מהמקרים בזמן הדיון בבקשה החיילת תבקש יציאה לדחיית שירות (דח"ש). בזמן הדח"ש על החיילת לפעול מול משרד הפנים לרישום הנישואין בישראל. ככל שהנישואין יירשמו החיילת תקבל פטור. ככל שלא יירשמו- ניתן לבקש הארכת דח"ש לתקופה נוספת שבסופה תצא החיילת לפטור או תחזור להשלמת תקופת השירות שנותרה לה לשרת.
האם אני זכאית לפטור עקב נישואין או הריון אם אני עריקה?
חייל וחיילת שעורקים מהצבא חייבים לעמוד בגין עבירה זו לדין משמעתי או בפני בית דין צבאי בהתאם להחלטת הפרקליטות.
גם אם את בהריון או נשואה ואת זכאית בשל כך לפטור עדיין יהיה עלייך להסדיר תחילה את עניין העריקות ורק לאחר מיצוי העונש בגין העריקות תצאי לפטור. מובן שבמצב כזה עם ייצוג של עורך דין צבאי שיידע להציג את ייחודיות המקרה שלך קיים סיכוי גבוה להתחשבות בנסיבות המיוחדות שלך בעת מתן העונש. במצבים מסויימים יכול עורך דין צבאי מיומן ומקצוען אף להביא לכך שלא תצטרכי לשבת בכלא כלל ומכאן חשיבות ההתייעצות עם עורך דין כזה במצב של עריקות של חיילת נשואה או בהריון.
אז תכל'ס- האם אני זקוקה לעורך דין צבאי לשם קבלת פטור בגין הריון או לידה?
אין מדובר בהליך מורכב או מסובך, אולם שימוש בשירותיו של עורך דין בני דור שהוא מיומן, מנוסה ומכיר את המערכת הצבאית היטב יסייע לכך שהפטור המיוחל יתקבל ללא סיבוכים וללא עיכובים מיותרים. הדברים מקבלים משנה תוקף במצב בו את עריקה או שנישאת מחוץ לישראל.