שחרור מהצבא על אי התאמה

מגיעים אליי בן 16.5 והוריו לפגישה. שלושתם מפוחדים, יש לבן צו ראשון בעוד מספר ימים והם משוכנעים שהוא פשוט לא מתאים לצבא. מעולם לא השתלב במסגרת כלשהי, לבושו חריג, הוא ממעט לדבר ואינו מישיר מבט עת מדבר איתי. האם מתארת חרדות רבות וחוסר יכולת תפקוד עצמאי בכל התחומים. 

על פניו- בהחלט ייתכן שמדובר במלש"ב שאינו מתאים לשירות בצבא. אבל איך ניתן להוכיח את זה? מה צריך לעשות כדי שהמערכת הצבאית תכיר בכך?  מה המשמעות מקביעת הצבא שמדובר במלש"ב שאינו מתאים? במאמר זה אשיב בתמצית על השאלות הקשורות לשחרור מהצבא עקב אי התאמה.

מה זה אי התאמה לשרות בצבא?

מניסיוני עם אלפי מגויסים וחיילים, וכאב שגייס לצבא את ארבעת ילדיו (שני בניי כבר במערך המילואים ושתי בנותיי חיילות בשירות חובה), אני יודע שכל אחת ואחד הוא משהו מיוחד. 

אני גם יודע שלפעמים המערכת הצבאית הגדולה לא מאתרת ומבחינה בייחודיות הזאת בצורה המתאימה וכשזה קורה, קשה להתמודד מול המערכת הצבאית לבד. בדיוק כאן אני נכנס לתמונה לשירותכם- עם הידע, עם הניסיון ועם הבנת הייחודיות שלכם!!

אבל- מה זה בעצם אי התאמה לצבא? האם לא כל מי שהיו לו בעיות בבית הספר, בעיות להתעורר בבוקר, בעיות להכין שיעורים, יתקשה להסתגל לשירות בצבא שהוא בהגדרה קשה בהרבה מהמסגרת של בית הספר?

אכן, השירות בצבא הוא קשה ושונה ממה שהתנסית בו בעבר. מדים, תספורת, פקודות, שעות פעילות ארוכות ואינטנסיביות, מפקדים, אנשים לא מוכרים מסביבה אנושית שאינה בהכרח דומה לזו אליה התרגלת. האתגרים הללו כשלעצמם, כל אחד מהם כשלעצמו ובוודאי כשהם חוברים יחד הם גדולים ולא פשוטים לכל אחת ואחד. 

נוסיף לאתגרים אלו את השירות עצמו שלעיתים קרובות מבוצע ביחידה סגורה, רחוק מהבית ומוקף באנשים לא מוכרים- והאתגר גדל. עם זאת רוב המתגייסות והמתגייסים מסוגלים להתמודד איתו, גם אם ההסתגלות אורכת זמן מסוים. 

אולם אי התאמה אינה משקפת את מי שיכול להתמודד עם האתגרים הללו ועם אתגרים נוספים אחרים הקשורים בשירות הצבאי. אי התאמה היא מצב בו אתה באמת לא מסוגלת להתמודד עם האתגרים מסיבות שונות.

האם אתה זכאי לפטור מהצבא עקב אי התאמה? 

אין בכוונת מאמר זה לתת עצות וטיפים איך להתמודד עם המסגרת הצבאית על שלל האתגרים הטמונים בשירות בה, או לחילופין לתת עצות וטיפים לדרכי הימנעות מהתמודדות למי שיכולים להתמודד.

המאמר מיועד לאלו שבאמת אינם מסוגלים להתמודד עם האתגר של שירות צבאי. הסיבה לאי יכולת ההתמודדות יכולה להיות קושי ספציפי אחד או מכלול של מספר קשיים, אבל כך או כך- התוצאה היא אותה תוצאה: מדובר במלש"ב שגם אם מאד יתאמץ לא יצליח. לא אחת נתקלתי בחיילים שלא התאימו לצבא, אך כדי להגיע לכך שהצבא מכיר באי התאמתם נאלצו לעבור מסלול מאד מתסכל של התנהגויות ומחירים שבטיפול נכון ומבעוד מועד ניתן היה לחסוך אותו.

כמי שלאורך עשרות שנים טיפל בחיילים, נתקלתי למרבה הצער במקרים רבים של חייל שאינו מתאים לשרות. לא אחת מדובר במקרה של אי התאמה לשירות בו החייל נאלץ לבצע עבירות משמעת או היעדרות משירות ללא רשות (נפקדות). הדבר מביא לכך שמפקדיו חייבים לטפל בו משמעתית. הוא נשפט, לא אחת מוצא עצמו בכלא, ומשלם מחיר. אולם לא רק החייל נפגע במצבים כאלו, גם הצבא נפגע!!

המפקדים מנסים, משקיעים אנרגיה וזמן רב ולשווא. מעבר לכך- ההשפעה היא לא רק על החייל הלא מתאים עצמו אלא על יתר החיילים ביחידה: הוא לא נושא בנטל, לא מבצע משימות וחבריו נאלצים לבצען במקומו, המפקדים עסוקים בו במקום בחיילים האחרים וכו'. במקרה אמיתי של אי התאמה לשירות בצבא מוטב שהטיפול יתחיל מוקדם ככל האפשר ויימנעו נזק, סבל ואי נעימויות לחייל ולמערכת כולה. 

לכן אם אתה לא מתאים לשירות- פניה להתייעצות מיידית עם עו"ד צבאי מנוסה בנוגע לאי התאמה לשירות יכולה לחסוך לך אי נעימויות וסבל רב.

מהו הבסיס החוקי למתן פטור מחובת השירות בצבא?

הבסיס למתן פטור נמצא בסעיף 36 לחוק ובו נקבע כי:

" שר הבטחון רשאי בצו, אם ראה לעשות כן מטעמים הקשורים בהיקף הכוחות הסדירים או כוחות המילואים של צבא-הגנה לישראל, או מטעמים הקשורים בצרכי החינוך, ההתיישבות הבטחונית או המשק הלאומי, או מטעמי משפחה או מטעמים אחרים

(1)   לפטור יוצא-צבא או מיועד לשירות ביטחון שאינו יוצא-צבא מחובת שירות סדיר, או להפחית את תקופת שירותו;

(2)   לפטור יוצא-צבא מחובת שירות מילואים לתקופה מסויימת או לחלוטין;

כלומר המחוקק קבע כי בסמכותו של שר הבטחון, או של מי שהואצלה לו סמכות מהשר לפטור משירות בצבא מטעמים שונים. לעניין פטור מהצבא מטעמי אי התאמה, או שחרור מהצבא על אי התאמה- סיבות הפטר לחייל שעונה על הגדרת שחרור אי התאמה מצויה תחת ההגדרה של "טעמים אחרים".

מתי נכון להתחיל את הטיפול מול הצבא בנוגע לשחרור מהצבא  על אי התאמה?

קיימים מקרים לא מעטים בהם דווקא הגיוס מהווה הזדמנות להשתלבות במסגרת הצבאית ולביצוע שינוי חיים. במאמר זה לא נעסוק במקרים אלו, אלא במי שבאמת אינו מסוגל להשתלב. מי שבאמת סובל מבעיות יודע: הבעיות קיימות והן לא ייעלמו מעצמן.

אם מדובר בקשיי השתלבות וחוסר יכולת להיות חלק ממסגרת לפני הגיוס, קיים סיכוי לא מבוטל שבעיות אלו יצוצו גם במסגרת השירות הצבאי. לכן חשוב מאד לא לדחות את הצפתן בפני הגורמים הרלוונטיים בצבא. התהליך לקבלת פטור עקב אי התאמה למלש"ב יכול לארוך זמן ולכן נכון ומומלץ להתחיל אותו סמוך ככל האפשר למועד קבלת הצו הראשון.

כמי שלאורך חייו נתקל בקשיים להשתלב במסגרות יש ככל הנראה לא מעט גורמים שיכולים לתמוך בבקשה שלך לפטור עקב אי התאמה וצריך לפעול בצורה מקצועית. עורך דין צבאי מיומן ומנוסה יכול לסייע רבות בהבנת הסיטואציה ובהצגתה בצורה נכונה לגורמי הצבא הרלוונטיים. 

מה קורה אם עניין אי ההתאמה מתגלה לאחר שכבר התגייסת?

קיימים מקרים בהם בעיות אי ההתאמה צצות לאחר הגיוס. במקרים אלו חשוב מאד לטפל מהר ככל האפשר, ולנסות להימנע מביצוע הפרות משמעת שיגררו אי נעימות, משפטים, כלא וכו'.

ליווי של עורך דין ומיידיות הטיפול במקרה של קשיי הסתגלות ואי התאמה המתגלים לאחר הגיוס יכולים להיות ההבדל בין כניסה למעל קסמים של הסתבכות, לרבות מאסרים, לבין קבלת פטור בגין אי התאמה. פטור עקב אי התאמה ניתן רק לאחר שוועדה מיוחדת שבראשה עומד קצין בכיר ממליצה על מתן הפטור. לא ניתן להמעיט בחשיבותה של הכנה לוועדה זו.

שחרור מהצבא על אי התאמה

האם פטור אי התאמה הוא בהכרח פטור בגין פרופיל 21?

הפטור המוכר והנפוץ ביותר הוא פטור בגין פרופיל פוסל שירות המוכר גם כפרופיל 21.

פרופיל 21 יכול שיהיה מסיבות רפואיות או מסיבות נפשיות. בשני מקרים אלו סיבת הפטור שתופיע בתעודת השחרור  היא "רפואית". אם בעבר פרופיל 21 גרר סנקציות שונות ופגע אף ביכולת השתלבות בשוק העבודה, הרי שכיום על פי החוק אסור לשאול מהו הפרופיל הרפואי של מועמד לעבודה ( למעט בעבודות ביטחוניות מסוימות). פרופיל 21 נקבע על ידי גורמי הרפואה לרבות בריאות הנפש, בתום בירור ובדיקות ולאחר החלטת וועדה רפואית בעניינו של המלש"ב/ חייל.

לאחר שנקבע פרופיל 21 הפוקד (מי שהואצלה לו הסמכות לפטור משירות בטחון על ידי שר הבטחון) יחליט על פטור מחובת השירות. כמפקד הבקו"ם היתה לי סמכות פוקד, ומטבע הדברים ניתנו על ידי פטורים בגין אי התאמה רפואית/נפשית.

מה ניתן לעשות אם נקבע לי פרופיל 21 ואני מעוניין לערער על הקביעה?

קיימים כמובן גם מקרים הפוכים בהם המערכת הרפואית קובעת פרופיל 21 אולם המועמד לשירות בטחון (מלש"ב) או החייל מעוניין לערער על ההחלטה ובמידה ויצליח בכך ( הליך מורכב שכדאי מאד להיעזר בו בעו"ד צבאי מומחה) ייקבע לו פרופיל 25 והוא יוכל לשרת בצבא כמתנדב. 

אם כך- אילו סיבות נוספות יכולות להביא לפטור אי התאמה?

מעבר לסיבה הרפואית, קיימות סיבות נוספות לפטור עקב אי התאמה. כך למשל בעיות משמעת חמורות החוזרות ונשנות, כמו גם התנהגויות פליליות יכולות להביא לכך שהחייל יעמוד בפני וועדת התאמה לשירות ויפוטר מהצבא. במקרה כזה הפטור יכול להיות  בגין "התנהגות רעה" או "התנהגות חמורה".

סיבת הפטור בתעודת השחרור יכולה להיקבע גם כפטור עקב "אי התאמה". סיבות הפטור יכולות לגרור פגיעות נלוות כמו למשל שלילת מענק שחרור, מניעת הזכאויות להטבות בגין עבודה מועדפת ועוד. לכן חשוב מאד לא להתמודד לבד עם החלטת פטור אי התאמה מסיבות של התנהגות חמורה ולפנות בהקדם לעו"ד בני דור לייעוץ וליווי משפטי של בעל ידע ונסיון המבוסס על היכרות ארוכת שנים של המערכת הצבאית. 

סיבת פטור אי התאמה יכולה להיות גם במצב של מלש"ב שנקבעו לו נתונים נמוכים במיוחד בבחינות שבוצעו על ידו בצו הראשון אולם מקרים אלו הם נדירים יחסית, ובדרך כלל הם חלק ממכלול נתונים נוספים (אישיים או משפחתיים) המביאים את הפוקד לקבוע שהמלש"ב יקבל פטור אי התאמה. חשוב לציין שבמקרים כגון אלו היוזמה למתן פטור אי התאמה היא של המערכת ולא של המלש"ב. 

איך יכול עורך דין צבאי לעזור בקבלת פטור אי התאמה לצבא?

עורך דין מקצועי ומנוסה הבקיא בתהליכים, בחוק ובדין הצבאי בהחלט יוכל לסייע לחיילים שאינם מתאימים לשירות צבאי לפני הגיוס או אחרי שכבר הפכו חיילים ואינם מסוגלים להשתלב בצבא. המערכת הצבאית עוסקת באלפים רבים של מלש"בים ושל חיילים.

מטבע הדברים קיימים מקרים בהם המערכת הממיינת של צה"ל לא תוכל לאתר בעצמה את כל המקרים הייחודיים המחייבים התייחסות שונה. כדאי שעורך דין המכיר את התחום היטב ילווה אתכם לאורך כל התהליך. במידת הצורך ייעשה שימוש באנשי מקצוע אזרחיים המכירים את המקרה הייחודי שלך.

עורך דין צבאי מתאים, לדוגמה עו"ד בני דור, יפעל כדי להביא את הצבא להבין את ייחודיותך ואת הצורך להעניק לך טיפול ומענה ראוי, ובמידת הצורך לסייע לך להשתחרר מהצבא על אי התאמה.

סיכום

קיימים מקרים בהם קיים חוסר התאמה לשירות בצה"ל. מקרים אלו אמורים לקבל מענה במהלך המיון טרם הגיוס בשלב המלש"ב או בשלבים מאוחרים יותר, תוך כדי השירות, למי שהתחיל בשירות אך לא מסוגל להשתלב במסגרת הצבאית. מדובר במצבים שגם עם הקלות, לא קיימת יכולת השתלבות בצבא. במקרים מסוימים עלול להיגרם גם נזק חמור, ואפילו בלתי הפיך ולכן חשוב לטפל בהם בצורה נכונה. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תוכן עניינים

שאלות?
מידע נוסף?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אודות המשרד

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.

בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

עקבו אחרינו

phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן