פטור ממילואים

שירות המילואים מהווה חלק מרכזי במערך הביטחוני של מדינת ישראל. מובן שאין מדובר בשירות לכל החיים, והוא קצוב בזמן. בנוסף לקביעה של גיל יציאה לפטור ביוזמת המערכת קיימים מקרים בהם חיילי מילואים זכאים לפטור משירות המילואים גם טרם הגעתם לגיל הפטור. במאמר זה נסקור את הסיבות העיקריות לפטור משירות מילואים, תוך התייחסות לגיל הפטור לפי מקצועות שונים, השפעות מלחמת "חרבות ברזל" על גיל הפטור, וסיבות נוספות לפטור מעבר להגעה לגיל.

מהו גיל הפטור משירות מילואים עבור חיילים שאינם קצינים?

על פי החוק– חיילי מילואים שאינם קצינים זכאים לפטור משירות מילואים בהגיעם לגיל 40. חשוב לציין עם זאת כבר כאן- גיל הפטור בפועל גבוה משמעותית בעקבות צרכי הבטחון הגדולים מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ב- 7.10.23.

איך השפיעה מלחמת "חרבות ברזל" על גיל הפטור משירות מילואים?

בעקבות מלחמת חרבות ברזל חלה עליה משמעותית בצרכי כמות החיילים בכל נקודת זמן שצה"ל מעסיק בגזרות השונות. הדבר הביא לעליה בגיל הפטור, ונקבע בתיקונים לחוק שירות הבטחון שעברו בכנסת ב 3 קריאות.

תיקון מס' 27 לחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, כלל הוראת שעה שהעלתה את גיל הפטור משירות מילואים. בנוסף, בהתאם לסעיף 36א(ג) לחוק, שר הביטחון מוסמך לקבוע בצו מקצועות ותפקידים מסוימים שבהם גיל הפטור יהיה גבוה יותר, בשל ייחודיות ההכשרה ומשמעותם הייחודית לכשירות הצבא.

האם ישנם תפקידים או מקצועות בהם גיל הפטור שונה?

כן, ישנם תפקידים ומקצועות מסוימים בהם גיל הפטור משירות מילואים הוא 49 בהתאם לסמכויות המצוינות לעיל שבידי שר הבטחון. דוגמאות לכך כוללות נהגי משא כבד, פרמדיקים, רבנים צבאיים, כבאים וחוקרי שבויים.

בפברואר 2024, ועדת החוץ והביטחון של הכנסת אישרה צו כזה, שהעלה את גיל הפטור במקצועות ותפקידים מסוימים מ-45 ל-46, או מ-49 ל-50, בהתאם לעניין.

עם זאת, הצו אינו מפרט בפומבי את רשימת המקצועות והתפקידים המדוברים, מאחר ומידע זה עשוי להיות מסווג מטעמי ביטחון.

האם העלאת גיל הפטור היא קבועה?

נכון למרץ 2025, גיל הפטור משירות מילואים בישראל נקבע בהתאם להוראות חוק שירות ביטחון והתקנות הנלוות. תיקון מס' 27 לחוק, שאושר בדצמבר 2023, כלל הוראת שעה שהעלתה את גיל הפטור משירות מילואים, אך הוראה זו הייתה בתוקף עד ל-29 בפברואר 2024.​

ביוני 2024, מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק שירות ביטחון (תיקון מס' 27) (העלאת גיל הפטור – חרבות ברזל – הארכת הוראת שעה), התשפ"ד-2024, שנועדה להאריך את העלאת גיל הפטור בשלושה חודשים נוספים, עד ל-30 בספטמבר 2024. עם זאת, ההצעה לא הועלתה להצבעה בוועדת החוץ והביטחון, ולכן לא נכנסה לתוקף.

פטור ממילואים

מהן הסיבות הנוספות לפטור משירות מילואים מעבר להגעה לגיל הפטור?

מעבר להגעה לגיל הפטור, קיימות סיבות נוספות לפטור משירות מילואים, כגון:

  • מצב משפחתי: חייל מילואים נשוי עם 6 ילדים זכאי לפטור משירות מילואים וכן נשים הרות, או נשים שהינן אימהות לילדים קטנים.
  • מצב רפואי: חיילים עם בעיות רפואיות או נפשיות המקשות עליהם לשרת זכאים לפטור משירות מילואים.
  • סיבות נוספות: קיימות סיבות נוספות לפטור משירות מילואים, בהתאם להחלטות ועדות רפואיות וגורמים מוסמכים בצה"ל. בין הסיבות הנוספות ניתן למנות את:
  • אמונה דתית או מצפון: חיילים המצהירים על אורח חיים דתי או התנגדות מצפונית לשירות צבאי עשויים לקבל פטור, בהתאם לקריטריונים שנקבעו.
  • חוסר התאמה/ אי התאמה: במקרים בהם חייל מילואים נמצא בלתי מתאים לשירות מבחינת התנהגות או יכולות, ייתכן ויינתן לו פטור.
  • צמצום כוחות: במקרים בהם צה"ל מצמצם את מערך המילואים, חיילים מסוימים עשויים לקבל פטור. בעבר צמצום כוחות היה נרחב ביותר ורבים מחיילי המילואים יצאו לפטור מסיבה זו אולם בעקבות מלחמת חרבות ברזל הפטור מסיבה זו קטן משמעותית עד כדי אפסי.

מה התהליך לקבלת פטור משירות מילואים?

במקרים של פטור עקב גיל, הפטור ניתן באופן אוטומטי. לפטור מסיבות אחרות, יש לפנות ליחידה הרלוונטית בצה"ל ולהגיש בקשה מסודרת, בצירוף המסמכים הנדרשים.

האם ניתן לערער על החלטה שלא להעניק פטור?

כן, חייל מילואים רשאי לערער על החלטה שלא להעניק לו פטור, בהתאם לנהלים הקבועים בצה"ל.​

האם פטור משירות מילואים הוא סופי?

במרבית המקרים, פטור משירות מילואים הוא סופי. עם זאת, במקרים חריגים, כגון שינוי במצב הרפואי או המשפחתי, ייתכן ויידרש עדכון או בחינה מחדש של הפטור. בעקבות מלחמת חרבות ברזל הוחלט בצהל על החזרה של חיילי מילואים שיצאו לפטור ביוזמת המערכת.

כיצד יכול עורך דין צבאי לסייע ביציאה לפטור?

ככל שמדובר ביציאה לפטור משירות מילואים מסיבת גיל- אין צורך בביצוע פעולה יזומה כלשהי והפטור מבוצע באופן אוטומטי.

בכל מקרה אחר של יציאה לפטור ביוזמת חייל המילואים טרם ההגעה לגיל הפטור יש להגיש פניה לצבא. במקרה כזה של פנייה לצבא עורך דין צבאי הבקיא בחוק בתקנות ובדרך הטיפול בפניה יוכל לסייע לך הן בבחינת סיכויי ההצלחה של התהליך והן בדרך הנכונה להגשת הבקשה ולאורך הליך בחינתה על ידי הצבא.

כיצד לבחור עורך דין לקבלת פטור ממילואים?

כמו בכל תחום בו בוחרים עורך דין, חשוב בראש ובראשונה לבחור בעורך דין מקצועי הבקיא בחוקים ובנהלים הצהליים. עורך דין צבאי המכיר את המערכת הצבאים מבפנים ויודע כיצד מתקבלות ההחלטות בה מהווה יתרון משמעותי.

כמובן שגם התחושה שלך בנוגע לעורך הדין חשובה שכן מדובר על הליך ממושך המחייב תקשורת הדדית בינך לבין עורך הדין לאורך זמן.

סיכום

פטור משירות מילואים בישראל נקבע בהתאם לגיל, תפקיד, מצב רפואי, מצב משפחתי, אמונה דתית או מצפון, וחוסר התאמה. בעקבות המצב הבטחוני, מתרחשים שינויים במדיניות הפטור, ולכן מומלץ להתעדכן במקורות רשמיים של צה"ל ומשרד הביטחון. לייעוץ נוסף, ניתן לפנות לעורך דין בני דור.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תמונה של עו"ד בני דור

עו"ד בני דור

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.
בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

תוכן עניינים

פטור ממילואים

שאלות?
מידע נוסף?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

אודות המשרד

נעים מאוד עו"ד בני דור, אלוף משנה במילואים.

בעל יותר מ- 40 שנות ניסיון בטיפול באנשים, מתוכן 22 שנות שירות בצה"ל בתפקידי משאבי אנוש. בתפקידי האחרון בצה"ל הייתי מפקד הבקו"ם

עקבו אחרינו

phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן